Antena Meniu Search
x

Video Spitelele, copleşite de numărul pacienţilor: oamenii sunt trataţi pe holuri, în aşteptarea unui loc în saloanele pline. La ATI mai sunt doar 3 locuri libere în toată ţara

Spitalele devin din nou neîncăpătoare pentru numărul tot mai mare de bolnavi de coronavirus. La Institutul Marius Nasta din Capitală, de exemplu, pacienţii stau în paturi pe holuri, pentru că saloanele sunt pline. Nici la Terapie Intensivă situaţia nu este mai bună. La amiază mai erau doar trei locuri libere în toată ţara.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 04.10.2021, 19:52

Vezi și

Un bărbat, internat la Institutul Marius Nasta din Capitală, nu are loc în vreun salon aşa că stă într-un cărucior, pe hol. Pacientul e conectat la tubul de oxigen pentru că a făcut o formă gravă de COVID-19. În holul Institutului Marius Nasta a fost improvizat un salon. Au fost aduse paturi mobile pe care sunt internaţi pacienţi. Alţii aşteaptă pe canapele să se găsească un loc liber pentru ei. În faţa secţiei sunt alţi oameni. Au venit pentru evaluare, iar medicii sunt îngroziţi pentru că unii vor trebui internaţi dar spitalul e plin. "Nu avem ce face ... Vin la camera de gardă cu saturaţie mică, nu poate fi trimis acasă cu insuficienţă respiratorie", se plâng angajaţii unităţii medicale.

Criză de paturi libere în spitale

31 de pacienţi ar trebui transferaţi în altă parte, dar doctorii nu găsesc nicăieri locuri. Aşa că trebuie să improvizeze: "Avem un al treilea pat. Ăsta era un salon cu două paturi. Sunt paturi puse în plus". Şi zona de triaj a fost desfiinţată şi transformată în salon. "În salonul ăsta sunt 4 surse de oxigen în perete. Celelalte paturi primesc concentrator de oxigen sau butelie. Îi afectează pentru că debitul de oxigen nu poate să fie la fel de mare", spune Irina Strâmbu, medic pneumolog.

O femeie de 79 de ani a fost adusă în salon după ce a dormit noaptea trecută în hol. Întrebată ce a văzut când a intrat în zona COVID, pacienta răspunde: "Multă lume, aşteptau Salvările la poartă. Am stat jos o noapte la parter şi pe urmă m-au adus în salon".  A stat "pe un pat, în hol".

Pe acelaşi subiect

Ca să încapă cât mai mulţi pacienţi, paturile au fost pur şi simplu lipite unul de altul. Bolnavii de aici sunt însă norocoşi. În unităţile de primiri urgenţe sunt 1501 oameni care aşteaptă să se elibereze un loc pentru ei. 42 sunt intubaţi şi venitlaţi mecanic. În spitalele din toată ţara sunt internaţi acum peste 14.000 de bolnavi. Aproape 1.500 sunt la ATI. Mai sunt doar 3 paturi libere: la Braşov, în Bihor şi la Galaţi. Fostul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru spune că numărul real de cazuri zilnice de infectare cu coronavirus ar putea fi de 50.000, față de cifrele oficiale de 10.000-12.000. Iar ce e mai rău va urma. Medicii se aşteaptă la 20 de mii de infectări zilele următoare. În curtea Institutului Marius Nasta au fost mutaţi astăzi mai mulţi copaci ca să se monteze containere pentru zona de triaj. "Vor fi 5 containere a 12 metri. Sperăm ca în 2 săptămâni să avem containerele montate", a declarat Beatrice Mahler, manager la Institutul Marius Nasta.

Bătrână, plimbată cu ambulanţa între spitale timp de 4 ore

O bătrână de 78 de ani din judeţul Gorj a fost plimbată cu ambulanţa timp de 4 ore între două spitale pentru că nu erau locuri libere. Femeia s-a simţit rău, iar primele simptome duceau către infecţia cu noul coronavirus. Apelul la 112 s-a făcut sâmbătă la ora 05:00, iar timp de câteva ore a fost refuzată de medici. Ambulanţa a fost blocată astfel ore în şir din cauza refuzului. "Se pot întâmpla într-o anumită tură să fie mai multe implicate în astfel de intârzieri între spitale", explică Claudiu Constantinescu, manager SAJ Gorj. Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu a demarat o anchetă internă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Spitelele, copleşite de numărul pacienţilor: oamenii sunt trataţi pe holuri, în aşteptarea unui loc în saloanele pline. La ATI mai sunt doar 3 locuri libere în toată ţara