Antena Meniu Search
x

Video Capitala, la un pas de a fi închisă. Ce măsuri vor trebui să respecte bucureştenii dacă autorităţile decid carantinarea

Situaţia Covid din Bucureşti şi Ilfov riscă să scape de sub control. Institutul Naţional de Sănătate Publică cere carantinarea zonei metropolitane a Capitalei. Specialiştii spun că sistemul sanitar e aproape de colaps, iar numărul infectărilor nu va scădea în următoarea perioadă. Premierul demis Florin Cîţu nu e de acord cu propunerea şi vrea în schimb o altă măsură: certificatul verde să devină obligatoriu cât mai repede. Chiar şi în magazine.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 14.10.2021, 19:34

Vezi și

Răspândirea virusului în Capitală a scăpat de sub control. Am ajuns la cifre record astăzi: 15,42 de cazuri la mia de locuitori. 36 de localităţi din Ilfov au depăşit pragul de 1 caz la 100 de persoane. În 6 dintre ele, incidenţe e peste 20! Iar situaţia este mult mai gravă, pentru că acestea sunt numai datele oficiale, bazate pe testări. 

Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii de Epidemiologie: Este o situaţie de criză care trebuie rezolvată cu măsuri de criză. Măsura epidemiologică este măsura de carantinare.

Institutul Naţional de Sănătate Publică, cea mai importantă instituţie din domeniu, cere carantinarea zonei metropolitane a Capitalei pentru 14 zile. 

Ema Schweninger, reporter Observator: Dacă se va aproba propunerea INSP, am ieşi din casă doar cu declaraţie pe proprie răspundere sau cu adeverinţă de la angajator. Magazinele s-ar închide la ora 20, frizeriile şi saloanele la ora 18 iar nunţile şi botezurile ar fi interzise.

Pe acelaşi subiect

Reporter: Cum vi s-ar părea dacă aţi ieşi din nou din casă cu declaraţie pe proprie răspundere?

Localnic: Grozav, ar fi o lume minunată

Localnic: Nu mi s-ar părea deloc nelalocul ei. Ar fi ok pentru că nu e greu să spun unde mă deplasez

O parte din comercianţi se tem că ar intra în faliment

Vânzătoare: Unii au program după amiaza şi când vin acasă chiar nu au de unde să facă cumpărăturile. Ne afectează pe toţi 

În schimb, nu va fi afectată activitatea din creşe şi grădiniţe sau cea a cultelor religioase. Farmaciile şi benzinăriile nu vor avea nici ele program redus. Dar pieţele ar fi deschise doar de la 8 la 17. Iar restaurantele s-ar închide şi ar putea doar să livreze mâncare la domiciliu.

Oana Iliescu, proprietar restaurant: Deja suntem afectaţi. Ţinem locaţia deschisă dar foarte greu putem să ne scoatem cheltuielile. Dacă s-ar închide poate că ar fi mai bine că poate la rândul nostru vom negocia altfel cu propietarii, cu chiriile poate va fi o soluţie iarăşi pentru angajaţi să îi ţinem acasă în şomaj tehnic.

Până acum cel puţin, premierul demis nu e de acord cu cererea specialiştilor. 

Florin Cîţu: Pasul următor este să cerem folosirea cerificatului verde pentru circulaţie peste tot. Aş propune acest lucru cât mai rapid.Aş merge pe ideea de a folosi certificatul verde şi în magazine. 

Reporter: Supermarketuri, hipermaketuri?

Florin Cîţu: Da, aş merge pe această idee.

Adică doar persoanele vaccinate, testate sau care au trecut prin boală să aibă acces. Un lucru cu care mulţi nu sunt de acord. 

Localnic: Ar fi o problemă cu certificatul. Nu accept aşa ceva. Le iau după internet dacă se întâmplă

Localnic: Nu mi se pare normal. Ar fi trebuit o testare masivă.

Alţi medici cred însă că trebuie luate măsuri mult mai dure decât carantinarea pentru ca pandemia să fie stopată.

Sorin Paveliu, medic: Singurul care poate să salveze sau să mai schimbe ceva din dezastrul care ne înconjoară este preşedintele Klaus Iohannis care are obligaţia morală de a declara starea de urgenţă şi în felul acesta să restricţioneze unele drepturi prevăzute de Constituţie.

16.383 de români au fost diagnosticaţi cu COVID în ultimele ore. 1.727 bolnavi sunt la ATI, un număr record. Iar 303 pacienţi au pierdut lupta cu virusul. Cu toate acestea, epidemiologii spun că încă nu am ajuns în vârful valului patru. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Capitala, la un pas de a fi închisă. Ce măsuri vor trebui să respecte bucureştenii dacă autorităţile decid carantinarea