Antena Meniu Search
x

Ce este Tamiflu, medicamentul antiviral pe care românii nu îl mai găsesc în farmacii. Este recomandat în caz de gripă

Într-o perioadă în care numărul de viroze respiratorii creşte în mod alarmant, autorităţile par să aibă mici probleme în ceea ce priveşte aprovizionarea farmaciilor cu anumite medicamente specifice.

de Redactia Observator

la 09.01.2023, 14:41

Tamiflu este recomandat după ce aţi intrat în contact cu o persoană cu gripă
Tamiflu este recomandat după ce aţi intrat în contact cu o persoană cu gripă - Profimedia
  • Tamiflu este recomandat să îl luaţi doar după ce s-a confirmat că aţi intrat în contact cu o persoană care are gripă.

Unul dintre medicamentele recomandate pentru combaterea gripei, şi care nu se regăseşte la momentul actual în farmacii, este Tamiflu, medicament antiviral.

Tamiflu este recomandat mai ales când vorbim despre prevenirea gripei, adică se poate lua după ce aţi intrat în contact cu o persoană care a avut gripă, dar şi când situaţia devine alarmantă, iar vaccinul gripal sezonier nu furnizează o protecţie suficientă.

De ce nu se găseşte Tamiflu în România

Specialiştii pun lipsa medicamentelor tip Tamiflu din farmaciile din România pe seama estimărilor anterioare care anticipau că sezonul gripei ar urma să lovească mai puternic ţara noastră abia din finalul lunii ianuarie.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, se vorbeşte şi despre un consum scăzut de Tamiflu în 2020 sau 2021, ani în care restricţiile şi distanţarea socială au făcut ca gripa să nu producă mari probleme în ţara noastră. 

Alexandru Rafila, despre criza de Tamiflu 

Alexandru Rafila, actualul ministru al Sănătăţii din România, a anunţat că nu există motive să ne facem griji din cauza absenţei medicamentelor tip Tamiflu din farmacii şi a dat asigurări că farmaciile îşi refac stocurile în zilele următoare.

"Noi am făcut tot ce am putut astfel încât să asigurăm continuitatea în apovizionare cu toate medicamentele disponibile care conțin Ibuprofen, respectiv, Paracetamol. Ieri, deja am făcut un inventar al disponibilității de Oseltamivir, medicament pentru tratarea gripei, Tamiflu). Listele cu medicamente pentru adulți și pentru copii care conțin aceste trei substanțe sunt publice și oricine poate solicita oricare dintre aceste medicamente. Am verificat, există, cel puțin la nivelul depozitelor, și deja mâine și poimâine ne întâlnim cu producătorii și distribuitorii, ca să putem asigura toate cantitățile necesare. Chiar avem confirmări legate de introducerea unor noi cantități pe piață din partea unor producători, n-aș vrea să fac nominalizări, dar avem aceste confirmări, încât săptămâna viitoare să existe o aprovizionare normală cu aceste produse în farmacii". a fost mesajul transmis de Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Ce este Tamiflu, medicamentul antiviral pe care românii nu îl mai găsesc în farmacii. Este recomandat în caz de gripă