Video Cel mai vândut preparat din România ne îmbătrâneşte prematur. Ce efect au alimentele ultraprocesate asupra organismului
Burger, pizza, shaorma cu de toate. Românii iubesc alimentele ultraprocesate. Au gust bun, e drept, dar ne îmbătrânesc prematur. În ritmul acesta, puţini vom mai prinde vârsta de 75 de ani, avertizează cercetătorii americani. Un nou studiu făcut în opt ţări arată că pericolul acestor alimente este mult mai mare decât credeam. Specialiştii au calculat cât ne ia din viaţă fiecare îmbucătură din alimentele procesate.
Dimineaţa un covrig, la prânz şaorma, iar seara dăm comandă de o pizza. Pentru mulţi români, aşa arată meniul zilnic. Lipsa de timp şi fuga constantă între activităţile zilnice - sunt principalele motive invocate de cei care nu reuşesc să mănânce sănătos. Jumătate dintre români consumă alimente de tip fast food cel puțin o dată pe săptămână. Ultimele date arată că una din 7 persoane nu poate renunța la obiceiul de a mânca produse ultraprocesate.
Shaorma rămâne cel mai popular fel de mâncare comandat în România
Şaorma rămâne cel mai popular fel de mâncare comandat în România. Anul trecut, preparatul cu de toate a doborât toate recordurile. Cea mai mare comandă plasată a fost pentru 225 de produse și a fost făcută în București, în timp ce cea mai scumpă comandă a avut o valoare de 934 de euro. "În general cu multe sosuri, asta contează cel mai tare, sosurile..care sunt.. aici la noi sunt făcute de casă, sunt făcute de noi, alea mai cumpărate sunt mai..mh", a declarat Dumitru Anton, proprietar restaurant fast-food.
Gustul bun ne costă însă ani de viaţă. Potrivit studiilor făcute de cercetătorii din SUA şi Anglia, excesul de alimente ultraprocesate poate creşte cu 3% riscul de a muri înainte de 75 de ani. "Ele conţin o cantitate mare de zahăr, conţin o cantitat mare de sare, de grăsimi, mai ales grăsimi trans plus anumiţi adiviti alimentari. Toate aceste substanţe, din păcate, fiind procesate şi modificate nu mai sunt recunoscute de către organism şi pur şi simplu dereglează tot ce înseamnă metabolism", a declarat Ana Maria Demetrescu, nutritionist. Medicii recomandă să înlocuim alimentele ulatrprocesate cu mai multe fructe şi legume, iar carnea să fie gătită la cuptor, fără sosuri şi uleiuri rafinate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰