Antena Meniu Search
x

Colegiul Medicilor cere mai multe locuri la rezidenţiat pentru medicina de familie. Aproximativ 3.000 de medici vor ajunge la vârsta pensionării în următorii 5 ani

Colegiul Medicilor din România solicită suplimentarea numărului de locuri la Rezidenţiat pentru Medicina de familie. Cele 321 de locuri scoase la concurs în acest an sunt insuficiente în condiţiile în care, în următorii cinci ani, circa 3.000 de medici ar ajunge la vârsta de pensionare.

de Redactia Observator

la 26.11.2022, 13:49

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Colegiul Medicilor din România atrage atenţia, într-un comunicat de presă sâmbătă, că anul acesta au fost scoase la rezidenţiat doar 321 de locuri pentru medicina de familie, dar că acest număr este insuficient având în vedere datele care arată necesarul efectiv pentru medicina de familie la nivel naţional. Reprezentanţii CMR precizează, totodată, că în următorii 5 ani aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare.

“Este extrem de important să se identifice şi să se pună în practică rapid soluţii pentru acoperirea deficitului de medici implicaţi în asistenţa medicală primară. Sunt previzionări că în România vor exista unele dintre cele mai mari deficite în resursa umană implicată în acordarea asistenţei medicale primare la nivel european.

Această situaţie pe care nimeni nu şi-o doreşte va reduce accesul pacienţilor la asistenţa medicală de prim contact, cu impact ulterior inclusiv pe creşterea costurilor aferente sistemului de sănătate, dar şi o presiune în plus pe celelalte specialităţi medicale”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Reprezentanţii CMR adaugă că, pentru a preîntâmpina o acutizare a lipsei de medici, mai ales în specialităţile deficitare, din perspectiva actuală a resursei umane, ce ar avea efecte negative atât asupra sistemului de sănătate, cât şi a populaţiei, trebuie realizată o analiză riguroasă a necesarului de medici pe fiecare specialitate şi suplimentarea locurilor la rezidenţiat, în special pentru medicina de familie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Colegiul Medicilor cere mai multe locuri la rezidenţiat pentru medicina de familie. Aproximativ 3.000 de medici vor ajunge la vârsta pensionării în următorii 5 ani