Antena Meniu Search
x

Video Comuna fără niciun medic de familie. Reacţia oamenilor când au aflat că singurul doctor din localitate a decis să plece la oraş

Profesia de medic de familie nu mai este una atractivă. Asta cel puțin în mediul rural, unde sute de dispensare din România sunt cu lacătul pe ușă. Pacienții înscriși pe liste ajung astfel să ia medicamente după ureche sau să facă zeci de kilometri pentru un consult medical sau o reţetă. 

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 26.04.2022, 17:43

Vezi și

În comuna Groşi, aflată la doar 7 kilometri de Baia Mare, nu mai există niciun medic de familie. Asta după ce, singurul doctor din localitate a decis să plece la oraş. 

Păcat pentru bătrânii ăştia care rămân aici. Rămân şi nu au cum să ajungă în oraş. Sunt unii care nu au maşină şi nu pot pleca, spune un localnic.  

Aproape 3 mii de locuitori are comuna Groşi. Din cauza lipsei asistenţei medicale, oamenii ajung să ia medicamente după ureche, neavând posibilitatea să meargă la oraş pentru un consult sau o reţetă. 

Localnic: Am făcut puroi, am luat după ureche. Mi-am luat pe 5 zile antibiotic şi am zis "Doamne, să fie bine".

Pe acelaşi subiect

Reporter: Ar fi bine aici un medic de familie?

Localnic: Da cum să nu fie! Să mă duc la Baia? Sunt bătrâni.

De acum, dacă vrei să mergi, trebuie să bagi taxiul să te duci în oraş. (...) Acum mi-a făcut reţeta pe 3 luni, când se termină cele 3 luni nu ştiu ce fac. Le cumpăr pe bani, mai spune un localnic. 

Teren de casă şi cabinet medical pentru medici 

În încercarea de a aduce un medic în comună, edilul localităţii a anunţat că oferă un teren pentru locuinţă şi un cabinet medical celui care va veni să lucreze aici. Însă chiar şi aşa, nimeni nu s-a arătat interesat.

Florin Boltea, primar Groși: Am purtat o discuţie cu doi medici şi oarecum la început şi-au arătat intenţia, dar pe urmă mi-au comunicat faptul că, din cauza faptului că au foarte mulţi pacienţi, nu pot să vină la Groşi.

Gheorghe Lascu, medic de familie: Cine să mai meargă la ţară, dacă la oraş nu sunt destui. Şi dacă nu ai condiţii de locuinţă, de investigaţii medicale complexe pe care ar trebui să le faci în ziua de astăzi, ce să facă un medic la ţară? Doar cu gentuţa cu stetoscopul şi cu tensiometru nu se mai poate face medicină.

Peste 500 de localităţi din România nu au în prezent medici de familie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » Comuna fără niciun medic de familie. Reacţia oamenilor când au aflat că singurul doctor din localitate a decis să plece la oraş