Contribuţie importantă a specialiştilor români la studiul noului coronavirus

De Redactia Observator.
Publicat: 08.01.2021, 10:38.
Actualizat: 08.01.2021, 10:42

O echipă de medici români de la Spitalul Colentina a realizat un studiu Covid 19 unic în lume care ar putea contribui la scăderea mortalităţii COVID-19. Concluzia studiului confirmă că virusul SARS COV 2 influențează negativ nivelul unei proteine anticoagulante din organismul uman, provocând forme severe ale bolii sau chiar decesul.

Medic şi pacient

Medic şi pacient

În lume nu există încă niciun studiu legat de proteina S, medicii români fiind așadar pionieri. Studiul a fost recunoscut internațional, fiind inclus în literatura de specialitate și publicat in American Journal of Therapeutics.

Studiul început în primăvara anului trecut a fost observat pe un esantion de 91 de pacienți cu forme severe de Covid 19 și cu valori scăzute ale proteinei S, proteină cu rol anticoagulant în organismul uman.

A fost observată așadar o relatie doză-efect între nivelul scăzut al proteinei S și formele grave de Covid. În continuare, medicii și-au propus să elucideze cauza și să identifice dacă pacienții aveau congenital un nivel scăzut de proteină S, devenind astfel vulnerabili formelor severe ale bolii sau virusul influența negativ nivelul normal al acestei proteine anticoagulantă.

Ulterior, pacienții supraviețuitori au fost rechemați și s-a observat că nivelul proteinei S a revenit la valori normale, la câteva luni dupa infectare. Așadar a fost demonstrat că virusul SARS COV 2 influențează negativ nivelul de proteina S, provocând forme severe cu tromboze, embolii sau chiar accidente vasculare.

Echipa care a realizat studiul este formată din 6 medici: Prof. Dr. Cristian Băicuș, Medic Primar, Prof. Univ., Șeful Secției Medicală Colentina și coordonatorul studiului, Dr. Marius Balea Jr., Medic Primar pneumolog, Șeful Secției de Pneumologie și inițiatorul studiului, Dr. Elena Stoichițoiu, Dr. Larisa Pinte, Dr Marius Nedelcu, Dr. Camelia Badea.

Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține cercetarea științifică românească, fiind un promotor al inovației și excelenței în medicină și își propune sprijinirea echipei în alte studii medicale.

Citește și
Eveniment • pe 05.01.2021 la 14:26
Tinerii încurajați să se implice în dezvoltarea societății printr-un concurs cu burse în valoare de 10.000 de lei fiecare
recomandari pe a1.ro
Îți amintești de Giuliano Stroe, zis și „micul Hercule”? Ce au aflat fanii
Educatie • pe 09.12.2020 la 10:30
Cursuri gratuite de grafică digitală: "Am reușit să învăț cum se face o bandă desenată și personajele din ea"

Top știri

O femeie care şi-a lăsat soţul pentru fiul vitreg a recurs la operaţii estetice, ca să fie mai atractivă pentru tânăr, în Rusia
1
Extern • pe 14.01 la 08:15

O femeie care şi-a lăsat soţul pentru fiul vitreg a recurs la operaţii estetice, ca să fie mai atractivă pentru tânăr, în Rusia

O femeie din Rusia a renunţat la relaţia cu soţul, pentru a începe una nouă cu fiul vitreg. Cei doi urmează chiar să devină părinţi cât de curând. Fostul soţ condamnă comportamentul acesteia, spunând că nu o va putea ierta vreodată pentru ce a făcut. Ea a recunoscut că a recurs la mai multe operaţii estetice pentru a fi considerată mai atractivă.

PARTENERI
Horoscop duminică, 17 ianuarie: Leii fac schimbări în locuință
pe spynews.ro
"De asta îi spun 'soarele meu'!". El este bărbatul care a făcut-o pe Anamaria Prodan să fie în extaz: "Ne iubim la nebunie"
pe antenasport.ro
"Să fiu goală este una dintre activitățile mele preferate!" Afirmaţie uluitoare a unei românce căsătorite cu un star plin de bani
pe antenasport.ro
Cine este bărbatul care a lovit cu maşina un cărucior în care se afla în bebeluş, pe o stradă din Bucureşti. Interlopul a fost reţinut
pe antenasport.ro
Cum arată Jade, la 44 de ani
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
23:22 Catedrală transformată în centru de vaccinare anti-Covid, în Marea Britanie 22:23 Șofer băut, către polițistul care l-a oprit în trafic: ”Doar două pahare cu vin roșu am băut. Face bine la circulație!” 22:12 Producătorul documentarului ”Wild Carpathia” a restaurat o casă bătrânească din satul brașovean Șirnea 21:49 Episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu, omagiat de Papa Francisc 21:34 Cursă contracronometru cu coronavirusul. Măsuri dure în Marea Britanie și Franța, italienii s-au săturat 21:22 Vaccinarea din cămine, încetinită de birocrație. În unele cazuri, echipele mobile au întârziat și 24 de ore 21:09 Campania de vaccinare, un test al nervilor. Platforma pentru programare dă erori, însă oficialii sunt optimiști 20:53 Rate mai mici, după decizia istorică a BNR de a reduce dobânda cheie la 1,25% 20:28 Primul val de ger din acest sezon. Temperaturi cu 10 grade mai scăzute decât valorile obişnuite pentru luna lui Gerar 19:58 Avalanșă de turiști la munte. S-a stat la coadă zeci de minute la urcarea pe pârtie
CITEȘTE PE A1.ro
Vulpița și Viorel Stegaru, prinși și amendați! Ipostaza în care i-au găsit polițiștii
A1.RO
Fără sutien și într-o bluză plină de găuri, J.Lo s-a pozat într-o ipostază fierbinte. Diva nu are inhibiții
A1.RO