Antena Meniu Search
x

Video Criză de sânge în spitale. Operaţii amânate şi donatori imploraţi de medici să vină la centrele de transfuzii: "Nu cred că vom putea rezolva nici urgenţele"

Criza de sânge naşte situaţii disperate în spitale. La Alba Iulia sunt amânate operaţii urgente în timp ce cadrele medicale imploră donatorii să vină în centrele de transfuzii. Medicii spun că o singură donare de sânge poate salva trei vieţi. Cu un simplu gest, orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 şi 60 de ani şi greutatea de minimum 50 de kilograme se poate transforma în salvator.

de Redactia Observator

la 23.08.2023, 17:32

Vezi și

Vieţile a mii de bolnavi depind de transfuziile de sânge, care, la mai multe spitale din Alba Iulia, au devenit aproape imposibil de făcut în această perioadă. Stocurile de sânge sunt aproape epuizate, iar, din disperare, medicii încearcă să aducă oameni la donat, prin toate mijloacele. 

Criză acută de sânge în spitale

"Fiind vară, oamenii sunt plecaţi în concediu, numărul de donatori a scăzut dramatic. Încercăm să păstrăm totul doar pentru urgenţe, dar este o situaţie dramatică pe grupele A pozitiv şi 0 negativ, unde nu cred că vom putea rezolva nici urgenţele", spune Gheorghe Muntea, medic centru de transfuzii sanguine Alba Iulia.

"Există o lipsă cronică a sângelui şi produselor din sânge, pacienţii noştri sunt pacienţi, în general gravi şi foarte gravi, care au nevoie maximă de o transfuzie de sânge", spune Silviu Tiuzeș, şeful secţiei ATI Alba.

Pe acelaşi subiect

Există şi donatori de nădejde

Deşi majoritatea apelurilor se încheie cu un refuz, au fost şi oameni care s-au mobilizat imediat. "Încercăm să ajutăm, dacă putem să ajutăm, cu cea mai mare plăcere. Astăzi am fost sunat de către centrul de transfuzie, dacă se poate ajuta. Desigur, în cel mai scurt timp am venit", spune un bărbat. 

"În primul rând te simţi bine pentru că ajuţi pe cineva şi în al doilea rând, forţezi şi tu corpul să producă un sânge nou. E a doua oară (n.r. când donez) şi îţi zic sincer, mă simt ca un avion", mărturiseşte altcineva. "Pentru mama mea am donat prima dată, şi de atunci am donat... În martie se fac 5 ani", povesteşte un alt donator. 

Numărul donatorilor a scăzut dramatic, îndeosebi în luna august. De la o medie zilnică de 30 de oameni, în centrele de transfuzii abia dacă mai vin 12. Medicii fac apel la comunitate pentru a putea depăși această situație critică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Sanatate » Criză de sânge în spitale. Operaţii amânate şi donatori imploraţi de medici să vină la centrele de transfuzii: "Nu cred că vom putea rezolva nici urgenţele"