Antena Meniu Search
x

Video Cum au ajuns adolescenţii români în pragul sinuciderii. Cifrele au explodat în ultima perioadă

Copiii noştri sunt în pericol. Tot mai mulţi ajung la spital după ce încearcă să se sinucidă luând medicamente. Cifrele au explodat în ultima perioadă. În ziua în care reporterii Observator au filmat materialul următor, trei au fost aduşi de ambulanţe doar la Spitalul Grigore Alexandrescu după ce au încercat să-şi pună capăt zilelor în acest fel. Mai grav e că deseori vorbim despre copii care nici nu au ajuns la liceu.

Maria Rohnean
de Maria Rohnean

la 16.06.2024 , 14:04

Presiunea examenelor, bullying-ul din şcoală sau consumul de substanţe: sunt cauzele care îi aduc cel mai adesea pe copii în pragul unei decizii radicale. În loc de părinţi sau profesori, intervin medicii. 

Numai în ultimele 24 de ore, la Secţia de Toxicologie din cadrul Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală au ajuns 3 cazuri de intoxicaţie voluntară cu medicamente. Cel mai mic dintre copii are 12 ani. 

Cum au ajuns adolescenţii români în pragul sinuciderii

Articolul continuă după reclamă

Cei care ajung la spital în urma consumului de substanţe sau medicamente recurg la astfel de gesturi după nenumărate strigăte de ajutor, ignorate de cei din jur. 

"De foarte multe ori părinţii sunt uimiţi de ceea ce s-a întâmplat, deşi poate cunosc situaţia şi poate nu şi-au imaginat că vor ajunge în asemenea situaţie. Vârsta adolescenţei, pubertăţii, peste vârsta de 12 ani.Au fost şi..da, clasa a VI-a, a VII-a. Fiecare este o poveste a unei familii sau a unui copil, care până la urmă se simte...singur", a declarat Viorela Niţescu, şef secţie Toxicologie, "Grigore Alexandrescu". 

2000 de apeluri au fost în ultimele 12 luni la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov numai pe cazuri de suicid. Mare parte sunt persoane sub 40 de ani, iar în ultimii trei ani a crescut semnificativ numărul tinerilor şi al elevilor. 

"În general familia sună, fie pentru că copilul e somnolent, fie spune într-un final că a luat pastile sau are aceste tendinţe", spune dr. Alis Grasu managerul SABIF. 

Voluntarii de la "Există un erou în fiecare din voi" intervin aproape zilnic în cazuri de suicid. 

"Cu ingestie de medicamente din câte am auzit şi de la colegii mei sunt destul de multe, unul chiar a fost astăzi. Ajungi, te apropii uşor ca să vezi despre ce este vorba, îl observi de la distanţă, vin şi echipajele", spune Valeriu Panait voluntar. 

Andrei este voluntar de 6 ani şi a intervenit în multe astfel de cazuri. "Sunt multe persoane care pur  şi simplu vor să încerce, să spună: Hello, sunt aici, ajută-mă", a declarat Andrei Vlad, voluntar. 

Discuţiile cu tinerii pe care încearcă să-i ţină în viaţă până la venirea echipajelor îi încarcă şi pe salvatori. "Un impact uneori foarte important, care necesită câteodată chiar terapie. Dacă faci lucrul ăsta de bunăvoie şi ajuţi persoana, n-ai cum să nu fii afectat. Unul dintre voluntarii noştri pur şi simplu s-a culcat pe burtă, s-a băgat sub tren şi a stat de vorbă cu victima", a declarat dr. Cristian Grasu, fondator grup voluntari.

Fiecare tânăr care ajunge la spital cu tentativă de suicid are parte de consiliere psihologică, apoi este îndrumat, dacă e cazul, spre control psihiatric. Sunt însă şi părinţi care refuză sprijinul, iar unii copii recidivează..

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
IPS Teodosie: Femeile abuzate să îşi ducă crucea. Sunteţi de acord cu această declaraţie?
Observator » Sanatate » Cum au ajuns adolescenţii români în pragul sinuciderii. Cifrele au explodat în ultima perioadă