Antena Meniu Search
x

Video Cum se reciclează medicamentele expirate. Riscul de poluare e uriaş: "Ştiu că ar trebui să am grijă, dar le arunc în toaletă"

Ce facem cu medicamentele neutilizate sau expirate? Cei mai mulţi români încă le aruncă la gunoi, deşi riscul de poluare este unul uriaş. Ele trebuie distruse în unităţi specializate. Dar, dacă până recent colectarea se făcea în farmacii, acum spitalele trebuie să preia această sarcină. Când? Şi cum? E mai greu de spus. Multe unităţi încă nu au procedurile bine stabilite. 

de Cristina Tănasă

la 18.05.2024 , 13:40

La spitalele din Bucureşti, reciclarea este, momentan, doar pe hârtie. Deşi noua lege a intrat în vigoare încă de luna trecută, oamenii nu vin. 

Cum se reciclează corect medicamentele

"Ştiu că ar trebui să am mai multă grijă, dar le arunc în toaletă. Sunt puţin sceptic", spune un bărbat. Dacă unii nu vor să facă un drum, alţii nu ştiu exact unde ar trebui duse acum medicamentele.

Vezi și

Noile prevederi legale obligă spitalele să preia această sarcină. Sau, în localităţile mici, dispensarele. Trebuie să existe spații speciale destinate acestui scop, în care să fie amplasate recipiente de colectare. "Avem fiole, flacoane. Unguente, creme vor fi puse în containerul verde", arată medicul.

Pe acelaşi subiect

La Spitalul Gomoiu, din Capitală, medicii epidemiologi îi aşteaptă pe cei care vor să ajute la sortarea diferenţiata a deşeurilor. "Noi am avut doar o singură persoană care a venit și a predat desurile. Toate pubelele sunt sigilate. Toată predarea se face în prezența persoanelor din unitatea sanitară", spune Andreea Marin, medic epidemiolog.

Oamenii pot veni în intervalul orar de colectare stabilit de spital. Ulterior, unitatea sanitară predă deșeurile unor operatori economici de transport, care vor duce medicamentele într-un centru de reciclare avizat. Acolo, vor fi incinerate.

"A trecut o lună de când toate spitalele publice și private ar fi trebuit să aibă un punct de colectare al medicamentelor neutilizate și expirate. Multe dintre ele nici nu au luat în calcul nouă regulă. În această situație se află și unul dintre cele mai mari spitale de urgență din Capitală", transmite Cristina Tănasă, reporter Observator.

"Ele nu pot fi aruncate oricum. Orice spital, așa cum rezultă din nouă legisalţie, ar trebui să aibă posibilitatea de a colecta aceste medicamente. Este un proces de învățare, vom ajunge în punctul în care să știm ce să facem cu aceste medicamente", a precizat Adrian Marinescu, director medical al Institutul Matei Balș.

Singurele medicamente care nu sunt acceptate la centrele de colectare sunt stupefiantele. Acestea vor fi înapoiate, pentru a fi distruse, farmaciilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei
Aveţi condiţii la locul de muncă pe timp de caniculă?
Observator » Sanatate » Cum se reciclează medicamentele expirate. Riscul de poluare e uriaş: "Ştiu că ar trebui să am grijă, dar le arunc în toaletă"