Antena Meniu Search
x

Video Curbă înșelătoare a testelor: mai puține, dar multe pozitive. Românii au început să evite testele PCR la cerere

Cifrele arată o scădere a numărului de cazuri de Covid-19. Dar avem mai puţine cazuri pentru că testăm mult mai puţin. Dacă am avut şi zile cu 40 de mii de teste, în ultimele 24 de ore au fost puţin peste opt mii. Chiar şi aşa, procentajul de cazuri noi raportat la numărul de teste este îngrijorător. Iar tot mai mulţi oameni preferă să evite testele PCR şi le aleg pe cele rapide.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 14.12.2020, 20:45

Vezi și
  • 170.000 de teste au fost efectuate în ultima săptămână
  • Rata de pozitivare este de 40%

În ultima lună, potrivit calculelor Observator, numărul de teste efectuate a scăzut constant.

De la peste 210 mii de teste în săptămâna 10-16 noiembrie am ajuns la puţin peste 170 de mii de teste în săptămâna care abia s-a încheiat. În prima săptămână din decembrie, când au fost alegerile parlamentare, dar şi mai multe zile nelucrătoare, cifrele erau chiar şi mai mici, peste 155 de mii de teste.

Octavian Jurma, medic: Avem o rată de pozitivare de 40%. Aparent curba scade însă în realitate avem tot mai mulţi pacienţi internaţi, spitalele sunt în pragul colapsului.

Românii nu se mai testează la cerere ca să nu îşi strice planurile de vacanţă

În acelaşi timp, a scăzut cu aproape jumătate şi numărul de teste PCR făcute la cerere de către români.

Corina Matlinschi, reporter Observator: În ultimele 24 de ore au fost făcute puțin peste 8.000 de teste. Este cel mai mic număr din ultimele 8 saptamani. Din aceste teste doar 1.809 au fost făcute la cerere. Și aici a scăzut cererea cu 48% în ultimele 5 săptămâni.

Octavian Jurma, medic: Acum că şi-au făcut planuri de vacanţă mulţi dintre ei nu vor să afle că sunt bolnavi şi nu vor să rămână în izolare sau să fie puşi chiar acum în carantină. Familii întregi nu se testează doar un membru al familiei se testează, restul se tratează fără test covid lucru care este extrem de grav 

Un fenomen îngrijorător, spun medicii. Pentru că asta arată că oamenii ignoră riscurile.

Rodica Tănăsescu - medic familie: Sunt pacienţi care se simt suspecţi pentru că au ceva simptome şi preferă politica struţului a capului în nisip şi refuză să recunoască faţă de ei înşişi că ar putea fi o problemă. Până acum majoritatea pacienţilor cu simptome puţine pe care i-am convins să se testeze fie că au chemat ambulanţa fie în alt fel au fost pozitivi.

Citește și:

Testul rapid Covid-19, preferat de români

Mulţi dintre cei care au simptome preferă acum testul rapid, fie făcut la clinici medicale, fie comandat de pe internet. Doar că aceste teste nu apar în nicio statistică. Dacă pacientul nu face şi test PCR, nu e luat în evidenţă de nimeni, iar autorităţile nu ştiu că e un caz nou, dacă testul este pozitiv.

Rodica Tănăsescu - medic familie: Întrebarea pe care mi-o pun eu este anunţă ei DSP-ul sau cheamă salvarea ca să fie în evidenţă sau se plimbă liniştiţi?

În lipsa unei politici de testare care să urmărească cu adevărat epidemia, curba scade în mod fals, spun medicii.

Problema e că toate deciziile, indiferent că vorbim de restricţii sau relaxări, se iau tocmai în baza acestor cifre, care nu arată cu adevărat realitatea din teren.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Sanatate » Curbă înșelătoare a testelor: mai puține, dar multe pozitive. Românii au început să evite testele PCR la cerere