Antena Meniu Search
x

De ce fac COVID persoane care au evitat boala timp de 2 ani și sunt vaccinate. Explicațiile medicului Emilian Popovici

Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, medicul Emilian Popovici, a explicat, sâmbătă, de ce se infectează cu coronavirus persoane care au reuşit să evite boala timp de doi ani şi chiar s-au vaccinat, precizând că variantele de SARS-CoV-2 care circulă în prezent sunt extrem de transmisibile. La subvariantele BA 4 şi BA 5, un infectat confirmat infectează alte 16 persoane.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 30.07.2022, 17:41

femei în București
De ce fac COVID persoane care au evitat boala timp de 2 ani și sunt vaccinate. Explicațiile medicului Emilian Popovici - HEPTA

"Cum vedem în jurul nostru, tot mai mulţi dintre cei care au evitat infecţia timp de mai bine de doi ani şi care într-o măsură importantă s-au şi vaccinat, ajung să se infecteze în perioada actuală. De ce se întâmplă aşa? Se întâmplă pentru că variantele de SARS-CoV-2 care circulă în prezent sunt extrem de transmisibile", a scris, sâmbătă, pe Facebook, medicul Emilian Popovici.  

Potrivit acestuia, variantei Wuhan îi corespundea un R0 de 3 (un infectat confirmat infecta alte trei persoane în jurul lui). "Subvariantelor BA 4 şi BA 5 le corespunde un R0 de 16 (adică un infectat confirmat infectează alte 16 persoane în jurul lui) şi asta cred că explică tot! În fine, alte variante circulante ca BA 1 cu un R0 de 8 şi BA 2 cu un R0 de 12, completează tabloul prezentat anterior", a mai afirmat medicul, potrivit news.ro.

Vaccinul anti-COVID este în continuare eficient împotriva formelor grave, consideră medicul Emilian Popovici

Acesta apreciază că cele trei doze de vaccin previn în continuare într-o măsură importantă formele grave de boală, dar face apel la respectarea măsurilor individuale de protecţie.  

Pe acelaşi subiect

Anterior, medicul a făcut apel la respectarea distanţei sociale, la purtarea măştii de protecţie, mai ales în zonele aglomerate şi în spaţiile închise şi la respectarea normelor de igienă a mâinilor.  

Bilanț coronavirus în România, 30 iulie. 20 de decese şi peste 7.500 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 7.532 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID –19), cu 1.299 mai puține față de ziua anterioară. 1.469 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 303 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.760 cu 3 mai multe față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 254 persoane, cu 12 mai puține față de ziua anterioară. Din cei 254 pacienți internați la ATI, 221 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 565 sunt minori, 561 fiind internați în secții, cu 25 mai puțin față de ziua anterioară și 4 la ATI, la fel ca în ziua anterioară.

Decese Covid-19 în România, 30 iulie 2022

Până astăzi, 65.983 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

În intervalul 29.07.2022 (10:00) – 30.07.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 20 decese ( 13 bărbați și 7 femei), fără decese raportate anterior intervalului de referință.

Dintre cele 20 decese, 4 au fost înregistrate la categoria de vârstă 60-69 de ani, 7 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 9 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

Toți pacienții care au decedat prezentau comorbidități și 14 erau nevaccinați.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Lucrările de la examenele naționale, corectate digitalizat. Credeţi că acum vor mai fi fraude?

Observator » Sanatate » De ce fac COVID persoane care au evitat boala timp de 2 ani și sunt vaccinate. Explicațiile medicului Emilian Popovici