Antena Meniu Search
x

De ce nu se găsesc medicamente pentru viroză şi gripă. Alexandru Rafila s-a întâlnit azi cu producătorii la minister

Şedinţă cu producătorii de medicamente luni la Ministerul Sănătăţii pe tema lipsei unor medicamente pentru viroză şi gripă. Nu se mai gădesc peniciline, penicilină cu administrare orală, amoxicilină sau unele combinaţii ale amoxicilinei. 

de Redactia Observator

la 09.01.2023, 15:12

De ce lipsesc medicamentele pentru viroză şi gripă. Alexandru Rafila Cererea este mare şi sunt probleme cu livrări întârziate din China
Alexandru Rafila - Inquam Photos / Octav Ganea

Cazurile de gripă se înmulţesc, iar stocurile de antivirale şi antitermice scad. Oamenii aleargă de la o farmacie la alta, în speranţa că vor găsi tratamentele de care au nevoie. Ministerul Sănătăţii a publicat o listă cu antivirale alternative care conţin oseltamivir pentru tratarea gripei, pe lângă Tamiflu. Este vorba despre Ebilfumin şi Segosana, dar şi acestea se găsesc greu. 

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat, după întâlnirea de luni cu producătorii de medicamente, că există probleme privind o discontinuitate în furnizarea unor peniciline, penicilină cu administrare orală, amoxicilină sau unele combinaţii ale amoxicilinei, din cauza unei întârzieri pe piaţă cauzate de livrările din China şi care în contextul actual pandemic a îngreunat foarte mult livrările de materie primă. 

"Dânşii (producătorii - n.r.) ne-au asigurat de disponibilitate, dar şi de faptul că în această perioadă transmit către firmele de distribuţie toate cantităţile de medicamente care sunt solicitare, încât să nu existe lipsa acestor categorii de medicamente din farmacii şi bineînţeles şi la unităţile sanitare, pentru că tratamentul pacienţilor în spitalele care tratează pacienţi cu patologie virală sau infecţioasă respiratorie este esenţial ca să poată să furnizeze aceste medicamente pacienţilor internaţi.

Problema legată de o anumită discontinuitate care nu este generată decât de o creştere exponenţială, dacă se poate spune aşa, a consumului pe de o parte şi de întârzieri importante în livrarea materiei prime din China şi mai mulţi producători au menţionat exact aceeaşi situaţie similară, este legată de unele peniciline şi de penicilină cu administrare orală sau în mai mică măsură, dar sunt şi acolo probleme legate de amoxicilină sau de combinaţii ale amoxicilinei, speră să o poată rezolva până la sfârşitul acestei luni.

Pe acelaşi subiect

Dar o anumită întârziere în apariţia pe piaţă este din cauza livrărilor întârziate din China care în contextul actual pandemic a îngreunat foarte mult livrările de materie primă”, a afirmat ministrul Alexandru Rafilă, într-o declaraţie de presă susţinută luni la Minister, relatează news.ro.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că alte probleme nu ar mai fi şi va avea o întâlnire, marţi, cu distribuitorii, pentru a discuta un plan coerent în furnizarea cu medicamente în acest sezon traversat de viroze şi infecţii respiratorii.

"În rest nu sunt probleme. Mâine (marţi - n.r.) ne vom întâlni cu distribuitorii ca să putem să avem o politică coerentă care să includă profesioniştii din sănătate, producătorii de medicamente, distribuitorii de medicamente şi să putem trece cu bine peste această perioadă în care şi România, la fel ca şi în restul Europei, acest val de viroze respiratorii se manifestă şi bineînţeles că pacienţii au nevoie de tratament", a completat Rafila.

El a mai anunţat că "aşteptăm în acelaşi timp, poate până la finalul acestei săptămâni, sigur nu depinde de noi, dar am făcut diligenţe la misiunea României de la Bruxelles încât până la sfârşitul acestei săptămâni, dacă se poate, să avem un răspuns din partea Comisiei Europene apropos de ordinul de limitare a exporturilor pentru câteva dintre produsele care fac obiectul unor discontinuităţi pe piaţa de medicamente din România".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » De ce nu se găsesc medicamente pentru viroză şi gripă. Alexandru Rafila s-a întâlnit azi cu producătorii la minister