Antena Meniu Search
x

Video Primele cazuri de infectare cu Kraken în ţara noastră. Cât de periculoasă e noua mutaţie Covid

Au fost confirmate primele cazuri de infectare în ţara noastră cu noua variantă de Omicron - Kraken. Medicii spun că este una dintre cele mai agresive şi contagioase forme ale virusului.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 09.01.2023, 14:51

Vezi și

În timp ce numărul bolnavilor de gripă creşte alarmant de la o zi la alta, în România a apărut o nouă variantă Omicron. Se numeşte Kraken şi este una dintre cele mai agresive şi contagioase forme de până acum. Noua mutaţie, care afectează deja Asia şi America, va pune cel mai probabil o presiune şi mai mare pe spitalele de la noi.

Kraken este mai contagioasă decât restul subvariantelor, iar specialiștii spun că se transmite mult mai repede. Nu provoacă complicații și are simptome precum febră, tuse, durere în gât sau dureri musculare. Mulți pacienți, care au fost infectați cu această subvariantă, nu și-au pierdut gustul și mirosul.

Două persoane, depistate cu subvarianta Kraken în România

Două persoane au fost depistate cu această subvariantă la noi în țară. Acestea s-au prezentat la Institutul Matei Balș, însă cazurile lor nu au fost grave și nu au avut nevoie de internare. 

Pe acelaşi subiect

Andreea Petrescu, reporter Observator: Această nouă subvariantă a SARS-COV-2 a stârnit interesul cercetătorilor din America, dar și din Europa încă de la sfârșitul lunii octombrie atunci când a fost descoperită. Recent, specialiștii din Europa au atras atenția asupra faptului că această subvariantă este mult mai contagioasă decât cele de până acum, se transmite mult mai repede și nu provoacă complicații. Are aceleași simptome ca și celelalte subvariante, vorbim de febră, vorbim de tuse, durere în gât sau dureri musculare. Cei mai mulți dintre pacienții care au fost infectați cu această subvariantă nu și-au pierdut gustul și mirosul.

Specialiștii spun că această subvariantă va urma să devină predominantă în Europa, respectiv în România, în următoarele săptămâni. Dacă vorbim despre țara noastră, această subvariantă a fost deja identificată la doi bolnavi, care s-au prezentat la Institutul Matei Balș, în ultima săptămână. Vorbim despre cazuri care nu au fost grave și nu au necesitat internare. Este totuși o situație destul de complicată, vorbim de multe persoane care ajung la spital, la camera de gardă, cu infecții respiratorii. 70% dintre cei 600 de bolnavi care au ajuns la Matei Balș, în ultimele trei zile, aveau infecții respiratorii și o treime dintre ei aveau gripă sau COVID.

Toate paturile de la Matei Balș sunt ocupate, în acest moment, de persoane care suferă de infecții respiratorii. Dacă vorbim despre perioada următoare, medicii se așteaptă ca cel puțin în rândul copiilor să apară din ce în ce mai multe cazuri de infectare dublă, atât cu gripă, cât și cu SARS-COV-2, motiv pentru care aceștia recomandă părinților să-i testeze cu acele teste combo, care se găsesc în farmacii și care pot detecta, în același timp, și gripa și COVID-ul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Sanatate » Primele cazuri de infectare cu Kraken în ţara noastră. Cât de periculoasă e noua mutaţie Covid