Antena Meniu Search
x

Exclusiv DOCUMENT: România are vaccinuri și de aruncat. Zeci de mii de doze sunt aproape de a expira, Guvernul se pregătește să revândă

Avem vaccinuri şi de aruncat. Un document obţinut de Observator arată că România a cerut deja stoparea livrărilor de AstraZeneca, iar situaţia s-ar putea repeta şi pentru celelalte tipuri de ser. Mai puţin de 12.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore, iar dozele de vaccin riscă să expire în depozite. În plus, milioane de fiole sunt aşteptate în ţară, iar capacitatea de stocare este limitată.

de Redactia Observator

la 15.06.2021, 16:09

Vezi și

Observator vă prezintă în exclusivitate cifrele de pe masa premierului. La finalul anului, vom avea un surplus de peste 36 de milioane de doze. Estimările Comitetului Național de Vaccinare se bazează pe un ritm de vaccinare de 40.000 pe zi, însă în ultimele zile abia am trecut de 30.000. Măsurile de relaxare şi numărul tot mai mic de infectări au golit centrele de vaccinare. La Iaşi, într-o comună cu una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din judeţ, centrele încep deja să se închidă. 

Doru Arvinte, inspector Primăria Voinești: Trebuie să eficientizăm costurile într-un fel sau altul.

Iar vaccinurile încep să se strice în depozite. Potrivit documentului obţinut de Observator, aproape 60.000 de doze de AstraZeneca vor expira la sfârşitul acestei luni. Mai bine de jumătate vor ajunge la gunoi.

Valeriu Gheorghiţă, coordonator campanie de vaccinare: Foarte probabil că vor intra pe o procedură foarte clară de distrugere în momentul în care ies din termenul de valabilitate.

Pe acelaşi subiect

Andrei Baciu, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: România lucrează la a finaliza procedura empirică, cadrul juridic prin care revânzarea poate fi posibilă. Există dorinţă la nivel global foarte mare. 

România a cerut oprirea livrării de vaccin AstraZeneca-Oxford

Guvernul a cerut deja oprirea livrărilor de vaccin AstraZeneca şi, în curând, ar putea face acelaşi lucru pentru Pfizer și Moderna. Pentru că nu mai avem unde să le ţinem. 

Valeriu Gheorghiţă, coordonator campanie de vaccinare: La acest moment, capacitatea de stocare este de patru milioane, a fost crescută în ultima săptămană. 

Nota de informare semnată de Valeriu Gheorghiţă contrazice toate declaraţiile oficiale în care ni se spunea că vom avea imunitate colectivă până la toamnă, adică vom vaccina 70% din populaţie. În document scrie negru pe alb că doar 45% din populaţie va fi imunizată până la finalul anului. Dar şi această estimare e mai mult decât optimistă. Duminică s-au vaccinat cu prima doză doar 9.888 de persoane. În acest ritm, până la finalul anului se vor mai imuniza sub 2 milioane de oameni. Plus cele 4,2 milioane deja vaccinate, ajungem la un total de 6,2 milioane. Adică mai puţin de o treime din populaţie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » DOCUMENT: România are vaccinuri și de aruncat. Zeci de mii de doze sunt aproape de a expira, Guvernul se pregătește să revândă