Antena Meniu Search
x
LIVE

Gradul de protecţie al tipurilor de mască. Cum şi cât filtrează fiecare

Măștile funcționează, indiferent de ce tip sunt, dar unele protejează mai mult, altele mai puţin. Un studiu recent ne arată cât de important este materialul din care sunt făcute și cum este, în realitate, transportat virusul de la un om la altul.

De Sonia Simionov la 02.11.2020, 21:05
Vezi și
  • E clar că orice tip de mască are un grad de eficiență.
  • Este important de adăugat că protecția există dacă masca este purtată corect.

Sunt foarte multe tipuri de măști, din diferite materiale, cu diverse forme, dar să știți că ele funcționează cam la fel. Ca un filtru împotriva particulelor care transportă virusul prin aer. 

În mod clar, măștile FFP, N95 sau măștile chirurgicale sunt mult mai eficiente decât una din bumbac, spre exemplu, dar asta nu înseamnă că vreuna este inutilă. Să vedem întâi diferențele.

Coronavirusul este transportat prin particule, mai mari sau mai mici, denumite aerosoli. Țesătura este ca o pădure deasă pe care aceste particule trebuie să o traverseze - odată cu fluxul de aer. Doar că majoritatea se lovesc de "zidurile" de material și rămân în fibre. Multe… nu toate. Țesătura poate oferi o protecţie medie. Prin comparație, fibrele unei măști conforme, medicinale, sunt fabricate din material sintetic și aranjate… haotic.

Un traseu mult mai greu de traversat de picăturile respiratorii. În plus, aceste măști au un element suplimentar, o încărcare electrostatică ce atrage și capturează efectiv particulele de toate dimensiunile. Cele mai multe dintre aceste măşti au o eficiență de 95%! Dar nu oricine găsește sau își permite FFP sau N95. Vă pot spune că nu e o tragedie. Dacă toată lumea poartă o mască, de orice tip, eficiența combinată a filtrării crește.

Să spunem că masca asta oprește 50% dintre particulele expirate. Cele care …evadează, pleacă spre un interlocutor. Nu toate ajung la el, se mai diluează în aer, pe drum. Dacă și el poartă mască, intervine un nou filtru, așa că riscul de infectare este extrem de redus.

Ca riscul să se apropie de zero, e nevoie și de elementul "distanțare". Măcar doi metri, spun specialiștii. E clar că orice tip de mască are un grad de eficiență. Este important de adăugat că protecția există dacă masca este purtată corect. Trebuie să acopere și nasul și gura. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Gradul de protecţie al tipurilor de mască. Cum şi cât filtrează fiecare