Antena Meniu Search
x

Gripa în România, pericol de epidemie la startul școlii. Risc de îmbolnăvire uriaş printre cei mici

În ziua în care trei milioane de elevi s-au întors la şcoală, medicii au făcut filtre la intrarea în clase. Suntem în pragul unei epidemii de gripă, cu şapte români ucişi până acum de virusul agresiv, iar riscul de îmbolnăvire este uriaş printre cei mici. Numărul victimelor creşte în fiecare zi.

Vezi și

În ziua în care trei milioane de elevi s-au întors la şcoală, medicii au făcut filtre la intrarea în clase. Suntem în pragul unei epidemii de gripă, cu şapte români ucişi până acum de virusul agresiv, iar riscul de îmbolnăvire este uriaş printre cei mici. Numărul victimelor creşte în fiecare zi: un bebeluş a murit la doar 24 de ore de la naştere, iar medicii se tem că gripa l-a ucis, pentru că şi mama lui are virusul.

Doar o zi şi o noapte a trăit bebeluşul născut prematur la Spitalul Judeţean din Buzău. Mama lui, o adolescentă de 15 ani, fusese internată acum o săptămână, cu diagnosticul de gripă. 

Spitalul a deschis o anchetă. Dacă gripa a dus la moartea bebeluşului, ar fi a opta victimă de la începutul sezonului. Suntem în prag de epidemie, avertizează medicii. 

ŞTEFAN LAZĂR, medic primar boli infecţioase Spital Victor Babeş: Teama noastră în momentul de faţă este că a început şcoala. Din păcate ne aşteptăm la o răspândire mai mare a bolii. 

Pentru asta, au fost luate măsuri drastice. 

La ora opt dimineaţa, elevii şi preşcolarii au fost întâmpinaţi de medici şi de asistente. Niciunul nu a început cursurile până când nu a trecut de testarea epidemiologică.    

Triajul este obligatoriu şi este făcut de angajaţii şcolilor, din ordinul Ministerului Sănătăţii. Orice copil bolnav trebuie scos din colectivitate şi tratat, altfel îi poate infecta pe ceilalţi.

În cazul în care medicul observă semne ale bolii contagioase, copiii sunt ţinuti sub supraveghere, iar parintii sunt chemati imediat la scoala. Sunt obligaţi sa îl duca la medicul de familie, iar în cazul in care elevul lipseste mai mult de trei zile de la scoala, are nevoie de un aviz epidemiologic pentru reintrarea în colectivitate. 

Copiii care s-au întors astăzi la şcoală au început orele cu o lecţie medicală. 

Vaccinarea nu este obligatorie, dar previne în proporţie de 70% gripa. Un procent mare, spun specialiştii. 

ŞTEFAN LAZĂR, medic primar boli infecţioase Spital Victor Babeş: Viteza de răspândire e mai mică între o populaţie vaccinată şi o populaţie nevaccinată. 

Peste un milion două sute de mii de români au fost vaccinaţi gratuit, până acum. Statul mai are o sută de mii de doze în toată ţara. Dar nu se mai găsesc oriunde.

41 de lei costă vaccinul care poate fi administrat chiar şi acum, deşi suntem în plin sezon de gripă. 

Foarte important de ştiut este că vaccinul trebuie ţinut la o temperatură între 2 şi 8 grade. Aşa că dacă nu mergeţi de la farmacie direct la medicul de familie, ar fi bine să-l ţineţi în frigider.

ŞTEFAN LAZĂR, medic primar boli infecţioase Spital Victor Babeş: În niciun caz antibioticul nu acţionează asupra virusului gripal sub nicio formă. 

Dacă nu aţi fost vaccinat, trebuie să recunoaşteţi rapid simptomele gripei. 

COSMINA BERBECEL, medic primar Medicină de Familie: Febra înaltă cu debut brusc, dureri de cap, stare generală foarte proastă. Vă puteţi prezenta la orice cameră de gardă, de boli infecţionase. Să solicitaţi să faceţi testele rapide pentru gripă.  

Doar că testele sunt foarte greu de găsit. Am sunat la mai multe clinici din România. 

Şapte oameni au murit, de la începutul sezonului, din cauza virusului. Şi doar în ultima săptămână au fost raportate peste 50 de mii de răceli şi 350 de cazuri de gripă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Gripa în România, pericol de epidemie la startul școlii. Risc de îmbolnăvire uriaş printre cei mici