Antena Meniu Search
x

Gripa, pericolul lunii noiembrie. Cum ne protejăm de infecțiile gripale

Ai observat cum se uita oamenii la tine daca stranuti in aceasta perioada? Poti avea o simpla gripa. Discutam despre tot ce stim in ceea ce priveste virusul gripal in rubrica medicala, adusa de Madalina Iacob.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 30.03.2021, 17:48

Vezi și
  • Virusul se poate transmite prin picăturile de salivă sau secrețiile nazale.
  • Vaccinarea ne protejează de infecție în această perioada.

Odată cu sezonul rece, în fiecare an așteptăm și sezonul gripal. Anul acesta am avut noroc, dacă putem spune așa, a mai întârziat gripă puțîn, pentru că am respectat măsurile de protecție din timp. Debutul bolii va fi în noiembrie, iar intensitatea maximă va fi atinsă în luna ianuarie, spun medicii. Chiar și așa, vaccinarea e cel mai bun lucru pe care îl putem face acum.

Adrian Marinescu, medic infecționist: În gripă e un debut brusc, stare generală proastă, gripă pune pacientul la pat, dureri musculare și articulare importanete, e senzația că ai fost lovit cu ciocanhul, dureri de cap, ai globilor oculari, în viroză nu sunt așa. e adevărat că o la imunitate deficitară și viroză e rea. Va fi extrem de greu de scos din context infecția cu sars cov 2. Va fi o problema reală. Nu între viroză și gripă. Ci între gripă şi COVID 19. Va fi aceeași problema pt pacientul care e în vârstă și are afecțiuni cronică și atenție, persoanele supraponderale fac o formă severă de gripă.

Simptomele apar în general în primele zile de la expunerea la virus şi durează până la o săptămână. Dacă apar simptome, ideal e să luăm legătură cu medicul de familie prin telefon, prima dată. Nu e indicat să dăm fugă la camera de garda. Sigur, dacă starea e din ce în ce mai proastă, apelăm numărul de urgență 112.

Adrian Marinescu, medic infecționist: Dintre măsurile de prevenție primul loc e ocupat de masca. Să fie purtată corectă, să acopere gură și nasul, și schimbată în mod regulat, că degeaba o purtăm. în afară de masca am nevoie de distanțare, trebuie să fie o rutină, evitarea gesturilor sociale, a contactului prelungit, dacă am avea și ochelari să ne protejeze, ar fi și mai bine. Regulile le știm, important e să le punem în practică.

Dincolo de asta, vaccinarea ne protejează de infecție în această perioada.

Adrian Marinescu, medic infecționist: Putem să ne vaccinăm în mod clar din octombrie, din 15 octombrie trebuie să începem să ne vaccinăm, în așa fel încât noimebrie să ne prindă cu vaccinul făcut. Ştim că e un interval de timp de când facem vaccinul până el determina producerea de anticorpi. 10 zile două săptămâni, la jumătatea lunii octombrie să ne vaccinăm.

Virusul se poate transmite prin picăturile de salivă sau secrețiile nazale răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută. De asemenea, prin atingerea unor obiecte contaminate de o persoană deja bolnavă.

Adrian Marinescu, medic infecționist: Ar fi ideal să existe un buton pe care să apăsăm sisistemul imunitar să crească așa dintr-odată. Cred că stilul de viață sănătos ne-ar ajută în orice situație. Vitamina C întotdeauna a ajutat, să nu fie excese, pentru că apare supradozaj. Alimentația să fie sănătoasă și să ne protejăm.

Ceaiul cald, consumul de miere și gargară cu sare sunt printre cele mai practice sfaturi care va ajută să învingeți gripă și răcelile din sezonul rece.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Observator Medical » Gripa, pericolul lunii noiembrie. Cum ne protejăm de infecțiile gripale