Antena Meniu Search
x

Video În centrele de permanenţă din Timiș bate vântul. Pacienții le ocolesc, iar autorităţile ameninţă să le închidă dacă se dovedesc inutile

Centrele de permanenţă sunt aproape goale, deşi ar trebui să fie "tratamentul" de care au nevoie unităţile de primiri urgenţe, sufocate de pacienţii cu afecţiuni uşoare. Bolnavii le ocolesc, dar personalul nu stă degeaba, ci pe bani. Aproape 65.000 de lei înghite lunar un astfel de cabinet în Timiş. Acum, autorităţile locale le-au pus gând rău, fac controale şi ameninţă să le închidă dacă se dovedesc inutile.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 20.04.2022, 21:08

Vezi și

Medic: Sunt zile în care am avut doi, zile în care am avut opt. Noi nu suntem chiar aşa de rău ca alţii. 

Reporter: Credeţi că în urma controalelor, centrul ăsta, să luăm punctual, ar putea fi închis? 

Medic: Da, cred că da. 

Sub protecţia anonimatului, un medic recunoaşte că centrul de permanenţă în care lucrează are doar câţiva pacienţi pe zi. Plata pentru fiecare centru de permanenţă, indiferent dacă are sau nu bolnavi, este de 80 de lei pe oră. 

Pe acelaşi subiect

Mihai Ritivoiu, prefect Timiş: Estimarea de cost pentru aceste centre de permanenţă este de 7 milioane de euro pe judeşul Timiş în anul 2022. Mi se pare că pentru patru pacienţi consultaţi zilnic în Timişoara nu putem aloca 65.000 lei pe luna, per centru. 

Controale în fiecare centru

Prefectul a cerut controale pentru a vedea exact care e situaţia in fiecare centru. 

Angajat: În 15, care a însemnat vineri, unu, doi, trei, patru, cinci, şase, şapte. În 17, duminică, 14. 

Reporter: E mai aglomerat în weekend. 

Angajat: Da. 

Mihai Ritivoiu, prefect Timiş: Am dispus un control în care să vedem activitatea fiecărui centru, modul de raportare, în ce măsură medicii de familie îşi fac programul şi nu doar stau acolo degeaba. 

Medic: Toată lumea este pe ideea că la centre nu se lucrează, că la centre vin puţini pacienţi, că primesc foarte mulţi bani. 

Programul acestor cabintele este între orele 15.00 si 8 dimineaţa. Medicii pot consulta atât persoane asigurate, cât şi pe cele neasigurate. Dar cei mai mulţi bolnavi nu ştiu de această variantă, aşa că merg la spital atunci când se simt rău. 

Localnici: Nu spune nimeni de ele, niciunde nu auzi. 

Reporter: Sunt 17 doar în oraş. 

Localnici: Aşa multe?! Vai de mine. 

47 de cabinete de permanență în Timiș

Mariana Marcu - CJAS Timiş: Aceste centre de permanenţă figureaza pe site-ul CJAS Timiş. Exista o rubrică specială, unde fiecare persoană, asigurată sau neasigurată, poate accesa şi vedea exact numărul de telefon, strada pe care e centrul şi medicii care figurează. 

Claudia Iftode - medic coordonator centru: Dacă un copil are o conjunctivită sau o rinoree sau are o dispepsie, adică varsă, nu e normal să încarce UPU, când noi aici putem să rezolvăm rapid şi eficient. 

Judeţul Timiş are 47 de cabinete, printre cele mai multe centre din ţară. În funcţie de rezultatele controalelor, programul de funcţionare al centrelor de permanenţă poate fi redus, iar cele ineficient ar putea fi închise. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » În centrele de permanenţă din Timiș bate vântul. Pacienții le ocolesc, iar autorităţile ameninţă să le închidă dacă se dovedesc inutile