Video Cât de sigur este să bei apă de la robinet în România
Ne încredem tot mai puţin în apa de la robinet. Doar trei din zece români consideră apa de la reţea sigură pentru consumul lor şi al apropiaţilor. Testele, însă, ne contrazic. În cele mai multe zone din ţară, apa este bună de băut. Dăm mulţi bani pe apă îmbuteliată şi filtre, însă nu ştim cum să le alegem pe cele mai potrivite. Specialiştii au câteva sfaturi.
70% dintre români evită să bea direct de la robinet, arată un studiu. Aproape jumătate dintre ei dau bani pe apă îmbuteliată din comerţ sau pe filtre. Si totusi specialiştii spun că apa din reţea e foarte bună şi de calitate. "ICA a testat de mai multe ori apa de reţea. Apa de reţea este perfect potabilă, este foarte bine ţinută sub control de către producătorii de apă. Apa de reţea este sigură", a declarat Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetare Alimentară.
Datele arată că 80% dintre români folosesc apa de la reţea pentru igiena personală sau pentru gătit
"Vă recomand să beţi liniştiţi apa de la robinet, chiar dacă mai miroase a clor. Faptul că mai miroase a clor înseamnă că nu am microorganisme. Microorganismele ne omoară, nu clorul din apă", a declarat Gabriel Racoviţeanu, Facultatea de Hidrotehnică. Un somelier, dar de apă minerală, nu de vin, are o altă variantă. "Conductele au contaminanţi şi metale grele şi vă enumăr câteva: plumb, mangan, cupru, zinc, nichel. Ce nu se ştie, este că prin fierbere doar clorul se evaporă, devenind un gaz. Apa de reţea este responsabilă pentru 20% la expunerea totală la plumb la adulţi +60% la bebeluşi şi copii", a declarat Claudia Benea, specialist în hidratare.
Peste 46% dintre români cheltuie lunar între 21 şi 100 de lei pe apă îmbuteliată sau soluţii alternative apei de la robinet. Însă, specialiştii ne recomadă să urmărim certificările pentru a alege filtrul potrivit. "Trebuie să atragem atenţia asupra calităţii acelor filtre. Şi acolo, noi am testat şi am văzut că anumite filtre pot contamina apa, nu filtra propriu zis. Adică o filtrează pentru nisip, dar o contaminează cu o sursă de sulfuri", a declarat Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetare Alimentară.
"Este o creştere semificativă în ultima perioadă. E o cerere destul de mare pe filtrele care incroporate şi partea de osmoză, deci nişte echipamente mai profesionale", a declarat Andrei Miu, şef raion retailer bricolaj. Datele arată că 80% dintre români folosesc apa de la reţea pentru igiena personală sau pentru gătit.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰