Antena Meniu Search
x

Raed Arafat anunţă prefecţii că izolarea la domiciliu şi carantina au fost suspendate

Raed Arafat i-a informat pe prefecţi, cu o circulară, că izolarea la domiciliu şi carantina sunt suspendate temporar, până când Guvernul şi Parlamentul găsesc cadrul legal pentru respectarea constituţiei, arată Mediafax. Circulara vine după publicarea în Monitorul Oficial al deciziei Curţii Constituţionale, care a declarat neconstituţională măsura carantinei şi a internării obligatorii, impuse prin ordin de ministru.

Cristian Toteştean
de Cristian Toteştean

la 05.07.2020, 10:15

Raed Arafat la o conferinţă de presă
Raed Arafat anunţă prefecţii printr-o circulară că izolarea la domiciliu şi carantina au fost suspendate - Mediafax Foto / Andreea Alexandru via Hepta
  • Circulara a fost emisă pe 3 iulie.
  • Buletinul oficial de sâmbătă nu mai conţine informaţii despre izolare şi carantină.

„Ordinul ministrului sănătăţii nr. 414/11.03.2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate public internaţională determinată de infecţia cu Covid-19 şi stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei, în baza căruia s-au instiuit/dispus măsurile de carantină/izolare se suspendă de drept, începând cu daca de 2.07.2020 până la modificarea cadrului legislativ. În concluzie, măsura izolării la domiciliu/carantinării instituţionalizate se suspendă temporar pentru toate persoanele (inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 02.07.2020)”, se arată în document.

Potrvit Mediafax, circulara, semnată de Raed Arafat şi de Amalia Şerban de la Ministerul Sănătăţii, are data de 3 iulie, când erau raportate 741 de persoane în carantină şi 58.991 în izolare. Sâmbătă, buletinul zilnic furnizat de Grupul de Comunicare Strategică nu conţine informaţii nici despre carantină, nici despre izolare.

„Nu avem date actualizate în această categorie”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Decizia anunţată de Raed Arafat a fost confirmată şi printr-un comunicat al autorităţilor locale din Maramureş.

"Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș aduce la cunoștința opiniei publice faptul că, având în vedere publicarea Deciziei Curții Constituționale a României nr.458 din 25 iunie 2020 în Monitorul Oficial, partea I, nr.581/2020, prin care s-a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.25 alin. (2), teza 2 din Legea nr.95/2005 privind reforma în domeniul sănătății și ale art.8 alin. (1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei, prevederile legale privind izolarea la domiciliu și carantinarea, se suspendă temporar, pentru o perioadă în care Parlamentul și Guvernul trebuie să pună în acord aceste prevederi cu dispozițiile Constituției", se afrimă în comunicat.

Primele efecte

Conform autorităţilor din Suceava, aici mai sunt în carantină instituţionalizată 6 persoane, care nu au avut posibilitatea de a se izola acasă.

În Gorj, nu mai e nicio persoană în carantină instituţionalizată. AU fost 9, care au ieşit în ultimele 24 de ore.

"În data de 4 iulie 2020, situația epidemiologică, la nivelul județului Gorj, se prezintă astfel:

-   nu mai există persoane în carantină instituționalizată ( 9 persoane au ieșit din carantină în ultimele 24 de ore);

-   1372 persoane se află în autoizolare la domiciliu (77 persoane au intrat în autoizolare la domiciliu în ultimele 24 de ore; 222 persoane au ieșit din autoizolarea la domiciliu în ultimele 24 de ore);

Până în momentul de față, la nivelul județului  Gorj, au fost înregistrate 259 cazuri confirmate cu COVID-19. Dintre acestea, 167 de persoane sunt vindecate și externate, iar 10 persoane au decedat. 

De la începutul pandemiei, la nivelul județului Gorj, s-au prelevat 4445 teste, din care 108 sunt în așteptare", arată un comunicat al DSP Gorj.

- Acest articol a fost realizat cu informaţii furnizate de corespondenţii Observator în Suceava, Andreea Petrescu, Maramureş, Simona Vasiac, şi Gorj, Diana Speretoiu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Raed Arafat anunţă prefecţii că izolarea la domiciliu şi carantina au fost suspendate