Antena Meniu Search
x

Video Mărturia IT-istului din Timișoara depistat cu SARS-CoV-2, după ce s-a vaccinat

IT-istul unui spital din Timişoara s-a vaccinat anticovid, deşi era, fără să ştie, infectat. Este unul din cei patru români care în acest moment sunt şi vaccinaţi, şi infectaţi. Toţi au forme uşoare ale bolii şi vor face şi rapelul.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 08.01.2021, 19:48

Vezi și
  • Reporterii Observator au stat de vorbă cu doi dintre cei care sunt infectați, deși s-au imunizat

Cristian are 42 de ani şi este IT-ist, la Spitalul Victor Babeş din Timişoara. S-a vaccinat printre primii, chiar la startul campaniei de imunizare. Nu ştia însă că este infectat cu virusul SARS-CoV-2. 

Cristian Nicolae, infectat după vaccin: Sigur am fost infectat când m-am vaccinat. M-am vaccinat în 28 decembrie şi simptome am avut, mi-a curs nasul seara, de două ori. 

A doua zi rezultatul la testul PCR a ieşit pozitiv. 

Cristian Nicolae, infectat după vaccin: Am fost asimptomatic pe toată perioada de carantină, nu am avut absolut niciun simptom. Probabil că am fost în starea de incubaţie şi nu am ştiut, atunci neavând niciun simptom.

Patru angajaţi din sistemul medical, depistaţi pozitiv după vaccinare în România

Specialiştii cred că toţi purtau virusul fără să ştie, dar spun că nu e niciun pericol. Ba, dimpotrivă, chiar formele bolii sunt mai uşoare. 

Doina Azoicăi, preşedinte Societatea de Epidemiologie: Erau infectaţi, nu s-au infectat exact în momentul în care şi-au făcut vaccinul. Şi aici există o perioadă când apar simptomele. Simptomele apar între a treia şi a cincea zi, dacă este simptomatică. Vaccinarea nu a influenţat mersul, etapele de instalare a bolii deja dobândite. Având anticorpi post-vaccinal, în titluri mai mici după prima doză, este de aşteptat ca formele să fie mai uşoare.

Cristian Oancea, manager Sp. Victor Babeş: Încă nu erau sub protecţia dată de ser, dată de vaccinare, care se realizează undeva la 12-14 zile. 

Experţii spun că nu e necesar un test rapid sau PCR înainte de vaccinare  

Cristian Oancea, manager Sp. Victor Babeş: Dacă îi testăm azi şi e negativ poate să devină pozitiv în 4-5 zile. 

În altă parte a ţării, la Iaşi, un medic infecţionist a descoperit că s-a îmbolnăvit după imunizare. Carmen Dorobăţ s-a vaccinat pe 27 decembrie , iar pe 6 ianuarie testul i-a ieşit pozitiv. Este hotărâtă să facă şi rapelul. 

Carmen Dorobăţ, medic infecţionist: Mă voi vaccina corect pentru cea de a doua tură de vaccin pentru că nu există niciun fel de posibilă înrăutăţire sau agravare în vreun fel. Anticorpii nou formaţi nu pot decât să mai oprească din răspândirea virusului în organism.

A doua doză va fi administrată după o evaluare clinică. 

Cristian Nicolae, infectat după vaccin: Comisia de vaccinare va lua o decizie în cazul meu. Am înţeles că se va amâna cu o săptămână rapelul.

Doina Azoicăi, preşedinte Societatea de Epidemiologie: Cea de a doua doză de rapel se va face la cei care au făcut forme uşoare la o lună după ieşirea din izolare, de la vindecarea clinică pentru cei care au făcut forme medii sau severe după trei luni.

Puține reacții adverse și foarte ușoare, după vaccinare

După primele 13 zile de vaccinare, în România au fost înregistrate 311 de reacţii adverse. Adică 0,33 la sută dintre persoane cărora li s-a administrat serul. Iar reacţiile au fost uşoare: dureri la locul înţepăturii, dureri de cap, febră şi urticarii. Sunt de altfel şi cele mai frecvente reacţii anunţate de producător

Nu se ştie însă cât va dura imunitatea oferită de vaccinul Pfizer. Studiile celor de la Moderna arată că vaccinul lor asigură protecţie câţiva ani. 

Stephane Bancel, CEO Moderna: Scenariul de coşmar descris de mass-media în primăvară potrivit căruia vaccinul va funcţiona doar o lună sau două, cred că poate fi aruncat la gunoi.  Credem că imunizarea ar putea dura şi o perioadă de câţiva ani.

3,5 milioane de doze din vaccinul Moderna vor ajunge în România. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Sanatate » Mărturia IT-istului din Timișoara depistat cu SARS-CoV-2, după ce s-a vaccinat