Antena Meniu Search
x

Medicii angajaţi fără concurs în starea de urgenţă, la un pas să le expire contractele

Avem medici puţini şi pe o parte dintre ei ne pregătim să îi dăm afară în plină pandemie. Până acum, Guvernul nu a găsit o soluţie pentru a prelungi contractele celor care au fost angajaţi fără concurs în starea de urgenţă. Între timp, salvatorii trăiesc cu spaima concedierii şi, forţaţi de împrejurări, îşi caută de muncă. Spitalele din străinătate îi aşteaptă cu braţele deschise.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 23.08.2020, 22:36

Vezi și
  • Contractele medicilor sunt valabile 6 luni.
  • Premierul a promis că va rezolva situaţia.

Alexandra are 30 de ani şi este medic pneumolog la Institutul Marius Nasta. Aici şi-a făcut rezidenţiatul iar regulile din starea de urgenţă au permis managerilor să o angajeze fără concurs, astfel că a putut intra pe frontul de luptă cu pandemia. Nu o macină doar cele 8 ore petrecute în combinezon, ci şi grija că şi-ar putea pierde locul de muncă.

Alexandra Sora, pneumolog: Eu m-am angajat pe data de 1 aprilie si contractul expira pe 30 septembrie. In momentul in care expira contracul va fi foarte dificil. Mai ales in aceste luni care au fost foarte dificile, noi am fost baza, ca sa zic asa. Ne-am obisnuit cu mediul de munca, ne-am si atasat foarte tare si toti ne-a unit foarte tare.

Nu este singura în această situaţie. Claudia este asistentă la ATI, acolo unde să dă cea mai grea bătălie.

Filcea Claudia, asistenta ATI: Caut si am promisiune undeva, nu se stie sigur insa vom vedea. Trebuia sa caut in alta parte pentru ca nu imi permit sa stau fara serviciu.

Doar la Institutul Marius Nasta din Bucuresti, contractele a 7 medici, 10 asistente 2 biologi si 6 infirmiere vor expira in mai putin de o luna si jumatate. Si asta in conditiile in care spitalul este plin.

Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: In institutul Marius Nasta există un deficit de personal. Nu exista nicio solutie legala ca acele controale sa poata fi prelungite. Pentru Marius Nasta, practic, nu mai putem acoperi graficul de munca pentru ati-Covid si nici pentru jumate din paturile din sectia de Covid.

Nu doar în Bucureşti sunt probleme. Iar spitalele din străinătate îi aşteaptă pe medici români cu braţele deschise. Primesc des oferte de muncă în afară, pe salarii mai mari şi cu beneficii incluse.

Alexandra Sora, pneumolog: Oferte din Franta primim aproape lunar, oferte din provincie. Tot timpul se gasesc oferte. Dar noi ne-am dorit sa ramanem unde ne-am pregatit.

Soluţii se caută, însă nimic nu este cert până acum. Contractele medicilor au o valabilitate de doar 6 luni. Premierul promite că va fi dată o lege care să rezolve situaţia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Medicii angajaţi fără concurs în starea de urgenţă, la un pas să le expire contractele