Antena Meniu Search
x

Medicii trag un semnal de alarmă privind cazurile de gripă: Indiferent dacă va fi sau nu epidemie, vom avea şi Covid şi alte viroze

Numărul de infecţii respiratorii va fi în continuare mare în ianuarie şi februarie, iar această situaţie reprezintă "o întoarcere la normalitate" după trei ani de pandemie cu noul coronavirus, explică directorul medical al Institutului "Matei Balş", Adrian Marinescu, pentru Agerpres. De asemenea, managerul Institutului "Marius Nasta", Beatrice Mahler, a afirmat că, cel puţin în ultima săptămână este mai frecvent virusul gripal, dar şi virusul sinciţial respirator decât virusul SARS-CoV-2. 

de Redactia Observator

la 04.01.2023, 14:19

- Hepta

"Lunile ianuarie şi februarie mă aştept să fie de aceeaşi intensitate. Probabil că echilibrul va veni undeva din martie, când vom mai avea cazuri de gripă, dar lucrurile vor arăta categoric mai bine. Ceea ce mi se pare relevant este în felul următor - indiferent dacă va fi sau nu epidemie de gripă, oricum vom avea şi SARS-Cov-2 în continuare şi alte viroze. Numărul de infecţii respiratorii va fi categoric mare, lucru care se vede din statistici", a afirmat Marinescu.

Potrivit acestuia, sezonul rece cu infecţii respiratorii este "o întoarcere la normalitate", după trei ani de pandemie cu noul coronavirus.

"După părerea mea, sezonul rece cu infecţii respiratorii este o întoarcere la normalitate, după trei ani de pandemie. Să ne aducem aminte că pre-pandemie aveam astfel de sezoane complicate. Elementele pe care le avem în plus ar fi două. Şi anume faptul că avem infecţii cu SARS-CoV-2 în continuare. Este o subraportare. Nu trebuie să ne uităm doar la datele prezentate. Sunt forme uşoare, dar avem în continuare infecţii cu SARS-CoV-2. Şi doi - circulaţia virusurilor gripale şi a altor virusuri în afară de SARS-CoV-2 în cei trei ani de pandemie a fost mult redusă. Şi atunci, în interacţiunea cu microorganismele, în momentul de faţă oamenii se vor infecta într-o mai mare măsură", a arătat medicul.

Medicul Marinescu recomandă evitarea zonelor aglomerate, a contactului cu persoanele simptomatice, purtarea măştii în mijloacele de transport şi alte spaţii aglomerate, dar şi respectarea normelor de igienă.

Pe acelaşi subiect

"Sunt lucrurile pe care toţi le ştim şi le-am învăţat în cei trei ani: să evităm zonele aglomerate, mai ales dacă sunt nearisite, mijloacele de transport, evitarea contactului cu o persoană care are simptomatologie acută. În momentul în care eu am simptomatologie acută mă izolez, nu merg în colectivitate, este vorba de copii. Adultul nu va merge la locul de muncă. Pentru a reduce transmiterea într-o oarecare măsură. Este vaccinare, sunt regulile de igienă, este faptul că masca nu trebuie să fie gândită ca o restricţie, dar este o modalitatea prin care pot să previn. Tocmai în spaţiile închise, în locurile neaerisite, mă refer inclusiv la mijloacele de transport".

Mahler: Avem un număr mare de pacienţi care ajung cu infecţii respiratorii, cu pneumonii

Și managerul Institutului "Marius Nasta", Beatrice Mahler, a anunțat miercuri că la unitatea medicală ajung mulţi pacienţi cu infecţii respiratorii care au pneumonii, iar cel puţin în ultima săptămână este mai frecvent virusul gripal, dar şi virusul sinciţial respirator decât virusul SARS-CoV-2.

"Avem un număr mare de pacienţi care ajung la Institutul "Marius Nasta" cu infecţii respiratorii cu pneumonii, iar agentul infecţios, cel puţin în ultima săptămână, pare să fie mai frecvent virusul gripal şi virusul sinciţial respirator decât virusul SARS-CoV-2, aşa cum eram obişnuiţi în ultimii ani. Formele de afectare sunt severe la persoanele relativ tinere cu comorbidităţi, adică pacienţi care au afecţiuni respiratorii, dar care necesită internare pentru complicaţii. Complicaţii respiratorii şi una dintre dintre cele mai frecvente este hemoptizia şi sigur insuficienţa respiratorie", a declarat Mahler.

Beatrice Mahler a spus că în cele mai multe cazuri pacienţii nu pot deosebi dacă infecţia este cu virus gripal sau cu noul coronavirus.

"Nu putem să deosebim tipurile de afectare. Sigur, încă sunt cazuri de infecţie cu COVID care pot să prezinte pierderea mirosului şi atunci pacientul poate să îşi dea seama că probabil că are infecţie COVID, este specific infecţiei COVID. Este extrem de important să abordăm diagnosticul prin testare rapidă, dacă nu putem altfel. Dacă simptomele persistă şi apar complicaţii, cum ar fi o febră înaltă care nu răspunde la tratamentul simptomatic pe care îl administrăm de obicei în răceală, apariţia sângelui în spută, durerile de cap intense, lipsa poftei de mâncare sunt momente în care consultul medical se impune şi prezenţa la cabinetul medicului de familie cel puţin trebuie să fie obligatorie mai ales pentru cele două extreme: copii sub cinci ani şi adulţii care au afecţiuni asociate", a explicat Mahler.

Ea recomandă ca persoanele bolnave, atunci când ies din casă pentru a se duce la medic, să poarte mască pentru a limita transmiterea infecţiei.

Rafila, despre pericolul unui nou focar de Covid: Nu cred că vom ajunge într-o situaţie similară cu cea de acum un an

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că nu se va ajunge într-o situaţie similară cu cea înregistrată anul trecut în ceea ce priveşte infectările cu noul coronavirus. Potrivit ministrului, majoritatea infecţiilor sunt uşoare, iar tulpinile care circulă în Europa sunt similare cu cele din China.

"Nu cred că o să ne întoarcem la situaţia din anii trecuţi, chiar dacă numărul de cazuri va creşte semnificativ, pentru că formele de boală, inclusiv ale tulpinilor care circulă în China în momentul de faţă, nu sunt mai grave, nu reprezintă în momentul de faţă un pericol mai mare în ceea ce priveşte spitalizarea. Majoritatea infecţiilor sunt uşoare şi tipurile circulante, că discutăm de fapt de subtipuri ale variantei Omicron din momentul de faţă, cele care circulă în Europa sunt similiare şi cu cele care circulă în China. Personal nu cred că vom ajunge într-o situaţie similiară cu cea care a fost înregistrată în urmă cu un an", a declarat ministrul Sănătăţii, miercuri, la Digi 24.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Medicii trag un semnal de alarmă privind cazurile de gripă: Indiferent dacă va fi sau nu epidemie, vom avea şi Covid şi alte viroze