Antena Meniu Search
x

Video Medicii se așteaptă la un sezon greu de gripă și recomandă vaccinarea: "Toţi ne putem infecta, mai ales că interacţionăm şi pot exista complicaţii"

Medicii se așteaptă la un sezon greu de gripă, dar vestea bună este că pentru prima dată după mult timp vaccinul a ajuns la timp, iar imunizarea a început chiar astăzi. Serul este gratuit pentru copii, bătrâni şi cei care au boli cronice. Toţi ceilalţi îl pot cumpăra de la farmacie şi se pot vaccina la medicul de familie. 

De Andreea Petrescu la 26.09.2022, 20:56
Vezi și

Cristina are 70 de ani şi s-a vaccinat în fiecare an cu serul antigripal. Şi de această dată s-a programat încă din prima zi la cabinetul medicului ei de familie.

Cristina: Am fost anunţată de către medic. În fiecare an l-am făcut şi a fost foarte benefic.

"Pot exista complicaţii"

Prioritate la vaccinare au bătrânii şi copiii.

Pe acelaşi subiect

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Pacieţii cu afecţiuni cronice, persoanele peste 65 de ani, gravidele, copiii şi bătrânii din centrele de ocrotire precum şi personalul medical sau personalul medical sau de îngrijire care lucrează în aceste centre.

Andreea Petrescu, reporter Observator: Persoanele care nu se încadrează în categoriile de risc găsesc vaccinul antigripal în farmacii, o doză costă aproximativ 65 de lei.

Vaccinul cumpărat din farmacii este administrat gratuit de medicul de familie.

Pacient: În fiecare an, da. Chiar este important, este benefic, pentru mine a fost şi va fi, îl fac la locul de muncă. Şi pe cel mare de două ori şi pe cel mic de o dată.

Beatrice Speteanu, farmacist: Vorbim de adulţi şi de copii, acesta poate fi administrat şi la copii de pediatru, se face jumătate din doză, de recomandat acum. Dacă se depăşeşete perioada de februarie şi vârful gripal este încă în toi se poate face încă un rapel.

Ministerul Sănătăţii a cumpărat un milion şi jumătate de doze de vaccin, iar mare parte din ele au fost deja distribuite în DSP uri şi în cabintele medicilor de familie

Daciana Toma, medic de familie: Ne putem aştepta să fie mai multe cazuri ţinând cont de faptul că nu se mai foloseşte masca. Timpul de atingere a nivelului maxim de anticorpi este undeva la 21 de zile, depinde de ficare pacient în parte.

Gripa vine cu simptome ca dureri musculare şi articulare, stare de rău general, durerei de cap şi dureri de ochi. 

Adrian Marinescu, infecționist: Vaccinul antigripal se referă la toată populaţia. Că sunt persoane vulnerabile şi care au un risc mai mare, sigur, e adevărat. Dar până la urmă toţi ne putem infecta, mai ales că interacţionăm şi atunci riscul să facem la un moment dat complicaţii există. Există pentru extremele de vârstă şi pentru copii şi pentru pentru persoanele în vârstă. Pentru toţi cred că este nevoie să ne vaccinăm.

Anul trecut, s-au vaccinat un milion 500 de români, în condiţiile în care Minsiterul Sănătăţii cumpărase 2,5 milioane de doze. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Medicii se așteaptă la un sezon greu de gripă și recomandă vaccinarea: "Toţi ne putem infecta, mai ales că interacţionăm şi pot exista complicaţii"