Antena Meniu Search
x

Medicul cercetător Octavian Jurma anunță când va fi debutul valului Omicron în România

Politicienii nu au curaj să le ceară oamenilor să renunțe la petrecerile de Crăciun și Revelion, spune epidemiologul Octavian Jurma, care arată că, în România, debutul valului Omicron va fi în jurul datei de 15 ianaurie, transmite MEDIAFAX.

de Redactia Observator

la 15.12.2021, 21:11

medicul cercetător Octavian Jurma
Octavian Jurma anunță când va fi debutul valului Omicron în România - Facebook

În Marea Britanie au fost înregistrate, miercuri, 78.610 cazuri, un record absolut, cu peste 10.000 de cazuri mai mult decât recordul precedent de 68.053 din 8 ianuarie 2021.

Medicul șef al Angliei, dr. Chris Whitty, avertizează că și alte recorduri ale pandemiei de COVID-19 vor fi doborâte în săptămânile următoare și subliniează, de asemenea, că Omicron produce un val distinct care se adaugă valului Delta și că în acest moment asistăm la desfășurarea simultană a două epidemii.

„Astfel curba cazurilor Delta este plată, iar creșterea foarte rapidă pe care o observăm se datorează creșterii fulminante a numărului de cazuri Omicron care se adaugă peste curba Delta. Populația este încurajată imperativ să se vaccineze cu boosterul sau să își facă primul vaccin dacă nu s-au vaccinat deja. A fost aprobată administrarea boosterului la 2 luni la 2 luni după a doua doză la toate persoanele peste 18 ani. Se face apel la voluntari pentru a asista spitalele în cu valul de spitalizări care se așteaptă să crească peste 2 săptămâni. Întrebați dacă nu e momentul să se renunțe la petrecerile de Crăciun, răspunsul a fost evaziv din partea medicilor și Boris Johnson a declarat că pentru moment focalizarea rămâne pe booster”, scrie, miercuri, pe Facebook, epidemiologul Octavian Jurma.

Octavian Jurma crede că debutul Omicron în România va fi cu maxim o lună după debutul variantei în Marea Britanie

Acesta face o comparație între declanșarea epidemiei în Anglia și momentul în care s-a declanșat în România.

„Din păcate observam că și în Europa evoluția Omicron urmează evoluția observată în Africa de Sud. Este probabil că vom avea pentru prima dată în Europa zile cu peste 100.000 de cazuri noi confirmate în țările cu testare adecvată. Vedem că nici in Anglia politicienii nu au curaj să ceară oamenilor să renunțe la petrecerile de Crăciun și Revelion mai ales după scandalul petrecerilor din timpul carantinei organizate de Boris Johnson. În România debutul valului Alpha a fost la 2 luni distanță după debutul valului Alpha în UK. Debutul valului Omicron în România va fi cu maxim o lună după debutul valului Omicron din Anglia, având în vedere că și primul caz de transmitere comunitară a fost azi confirmat, la 3 doar săptămâni după identificarea primului caz Omicron în Anglia la data de 27 noiembrie 2021. Avem, deci încă o confirmare indirectă că ne putem aștepta la debutul valului Omicron în Romania in jurul datei de 15 ianuarie (+/- 1 săptămână)”, mai spune Jurma.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Dacă v-aţi achiziţiona o maşină nouă, aţi opta pentru un autoturism electric?
Observator » Sanatate » Medicul cercetător Octavian Jurma anunță când va fi debutul valului Omicron în România