Medicul Octavian Jurma a anunțat când ieșim din valul Omicron: "Ne apropiem rapid de mal"
Octavian Jurma a estimat că numărul cazurilor noi de Covid va scădea sub 5.000 în prima parte a lunii martie, "deci mai avem cam o lună până ieșim din valul Omicorn-BA1". Epidemiologul spune că "ne apropiem rapid de mal, dar încă nu e cazul să sărim din barca prudenței în apa plină cu Omicroni".
Octavian Jurma a prezentat pe Facebook o hartă a incidenței oficiale. El susține că incidența națională este 14,85, mult peste vârful de 10,63 al valului Delta. Conform medicului, discuțiile despre relaxare sunt premature: "Dacă ești în val momentul în care te oprești să tragi aer în piept este când ieși din val nu în timpul valului, chiar dacă creasta valului a trecut". El prezintă și o hartă realizată cu ajutorul indicatorului ARM7 (alerta relativă mobilă), care este un indicator de trend.
"După cum se vede toate județele sunt verzi, deci au o acum evoluție descendentă (doar Brăila are o ușoară creștere a numărului de cazuri în ultimele 7 zile față de cele 7 zile precendente), în ciuda alocării pe județe a peste 20.000 de cazuri în această săptămână. În acest ritm vom coborî cu media sub 10.000 de cazuri pe zi săptămâna viitoare și sub 5.000 de cazuri pe zi în prima parte a lunii martie, deci mai avem cam o lună până ieșim din valul Omicorn-BA1", spune Octavian Jurma.
- Nou studiu: varianta BA.2 e mai contagioasă decât Omicron, provoacă forme mai grave, iar vaccinul ar putea fi...
- OMS, avertisment pentru Europa de Est: "Un nou val Omicron se îndreaptă spre această zonă"
- Țările europene care au relaxat restricțiile după doi ani de pandemie. Cum se va putea călători în UE
Redăm mai jos, integral, mesajul postat de Octavian Jurma pe Facebook:
"Avem vesti bune dar incidenta la 1,000 si numarul zilnic de cazuri raman la valori foarte ridicate si de aceea prudenta trebuie sa ramana prioritatea fiecaruia dintre noi pana revenim peste tot pe verde. Harta de sus este harta incidentei oficiale care coloreaza harta in rosu. Incidenta nationala este 14.85, mult peste varful de 10.63 al valului Delta. Incidenta la 1,000 este un indicator de stare. Ne arata unde suntem. Aceasta harta este motivul pentru care discutiile despre relaxare sunt premature. Daca esti in val momentul in care te opresti sa tragi aer in piept este cand iesi din val nu in timpul valului, chiar daca creasta valului a trecut.
Din fericire harta de jos produsa cu ajutorul indicatorului ARM7, este motivul pentru care atat guvernul cat si noi avem motive se credem ca vom ajunge in curand la limanul valului 5 - Omicron. ARM7 (alerta relativa mobila ) este un indicator de trend. Ne arata incotro mergem. ARM7 este cel mai sensibil indicator de trend pe care il folosesc si ne arata tendinta in interiorul intervalului de 14 zile al RI1K14 (incidenta la 1,000). Dupa cum se vede toate judetele sunt verzi, deci au o acum evolutie descendenta (doar Braila are o usoara crestere a numarului de cazuri in ultimele 7 zile fata de cele 7 zile precendente), in ciuda alocarii pe judete a peste 20,000 de cazuri in aceasta saptamana.
In acest ritm vom cobori cu media sub 10,000 de cazuri pe zi saptamana viitoare si sub 5,000 de cazuri pe zi in prima parte a lunii martie, deci mai avem cam o luna pana iesim din valul Omicorn-BA1. Avem asadar un contrast puternic intre situatia alarmanta in care ne aflam si viteza rapida cu care coboram care ne poate dezechilbra emotional din cauza mesajelor contradictorii pe care le primim. Simplificat insa putem intelege datele astfel: Ne apropiem rapid de mal, dar inca nu e cazul sa sarim din barca prudentei in apa plina cu Omicroni".
Omicron, varianta mai periculoasă
O nouă variantă a tulpinii Omicron stârneşte îngrijoarea comunităţii medicale. Studiile de laborator arată că B-A2, aşa cum a fost denumită, nu doar că se răspândește mai repede, dar poate provoca forme mai grave ale bolii, asemenatoare cu cele ale tulpinii Delta.
Noua variantă a dezvoltat rezistență sporită la imunitatea creată de vaccinuri și chiar și la câteva tratamente cheie ale virusului. Este, de asemenea, cu până la 50% mai contagioasă. În momentul de față a devenit varianta dominantă în peste 10 țări din lume, cu precădere în Danemarca.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰