Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Purtarea măștilor reduce incidența Covid cu 53%. Concluziile primului studiu global privind măsurile de sănătate publică

Purtarea măștii este cea mai eficientă măsură de sănătate publică pentru combaterea Covid-19, reducând incidența infectărilor cu 53%, arată primul studiu global de acest fel. Vaccinurile sunt sigure și eficiente și salvează vieți în întreaga lume. Dar ele nu oferă protecție 100%, majoritatea țărilor nu au vaccinat întreaga populație și nici nu se știe încă dacă prin vaccinare putem preveni transmiterea viitoarelor variante de coronavirus.

de Ana Maria Ghiarasim

la 18.11.2021 , 09:26

Purtarea măștilor reduce incidența Covid cu 53%. Concluziile primului studiu global privind măsurile de sănătate publică Purtarea măștilor reduce incidența Covid cu 53%. Concluziile primului studiu global privind măsurile de sănătate publică - Shutterstock

Rolul măștii de protecție este extrem de important. La nivel global, cazurile de Covid au depășit 250 de milioane luna aceasta. Virusul încă infectează 50 de milioane de oameni în întreaga lume la fiecare 90 de zile, din cauza variantei extrem de transmisibile Delta, și mii de oameni mor în fiecare zi. 

Acum, o revizuire sistematică și o meta-analiza a intervențiilor non-farmaceutice au scos la iveală pentru prima dată că purtarea măștii, distanțarea socială și spălarea mâinilor sunt toate măsuri eficiente pentru a reduce cazurile de infectare cu Covid-19. Însă purtarea măștii este cea mai eficientă, au scris cercetătorii în The BMJ, potrivit The Guardian.

Ei au spus că rezultatele evidențiază necesitatea de a continua purtarea măștilor, distanțarea socială și spălarea mâinilor alături de programele de vaccinare. Cercetătorii de la Universitatea Monash și de la Universitatea din Edinburgh spun că măsurile cu mai multe fațete, cum ar fi lockdown-ul și închiderea granițelor, trebuie analizate suplimentar pentru a evalua efectele negative pe care le pot avea asupra populației.

Articolul continuă după reclamă

Măștile, distanțarea și igiena mânilor, eficiente în combaterea răspândirii Covid

Pe acelaşi subiect

Intervențiile de sănătate publică sunt cunoscute a fi benefice în combaterea infecțiilor respiratorii precum gripa, iar țările din întreaga lume au încercat să le folosească pentru a reduce răspândirea Covid.

Cu toate acestea, până acum, evaluările nu au fost suficient de robuste pentru a permite experților să tragă concluzii ferme cu privire la eficacitatea unor astfel de măsuri în abordarea Covid.

Rezultatele a peste 30 de studii din întreaga lume au fost analizate în detaliu, arătând o reducere semnificativă cu 53% a incidenței Covid la purtarea măștii și o reducere cu 25% la distanțare fizică.

Purtarea măștilor a fost adoptată de multe țări la începutul pandemiei, dar aproape doi ani mai târziu, multe tări au renunțat la această obligație.

Țări în care purtarea măștilor este obligatorie

Guvernul olandez a decis luna aceasta să reimpună purtarea obligatorie a măștilor de protecție, în efortul de a încetini ritmul infectărilor.

De asemenea, România, Republica Cehă, Slovacia și Polonia au înăsprit recent regulile privind purtarea măștilor. Însă Ungaria, care a înregistrat o creștere bruscă a numărului de cazuri luna aceasta, încă nu a a luat decizia de a impune purtarea măștii în spațiile închise.

În Anglia, obligația legală de a purta o mască s-a încheiat în iulie, cu excepția instituțiilor medicale și a caselor de îngrijire. În Țara Galilor, măștile sunt încă obligatorii prin lege în transportul public și în toate zonele publice interioare, cu excepția puburilor și restaurantelor. În Scoția, măștile trebuie încă purtate în magazine și în transportul public, precum și în pub-uri și restaurante atunci când persoanele nu se află la masă. În Irlanda de Nord, măștile trebuie purtate în transportul public și în magazine.

Ana Maria Ghiarasim Like

Ana-Maria Ghiarasim are o experienţă în presa online de mai bine de 10 ani, iar din martie 2020 este Editor de Content la Observatornews.ro.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Sănătate » Purtarea măștilor reduce incidența Covid cu 53%. Concluziile primului studiu global privind măsurile de sănătate publică