Antena Meniu Search
x

Video O decizie a Guvernului a împărțit România în două tabere. Vaccinații scapă de restricții, nevaccinații stau în casă noaptea, în scenariul roșu

O decizie a Guvernului împarte ţara în două tabere: Vaccinaţii scapă de restricţii de pandemie, în schimb nevaccinaţii nu vor mai avea voie să iasă din casă în serile de weekend. Atenţie, însă, numai în localităţile unde rata de infectare depăşeşte 6 cazuri la mia de locuitori. Şi o altă măsură importantă anunţată astăzi: copiii până în 12 ani nu mai au nevoie de teste pentru activităţi sportive sau dacă merg cu părinţii la restaurant.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 23.09.2021, 20:33

Vezi și

Florin Cîţu, premierul României: Cei care sunt vaccinaţi nu pot să fie restricţionaţi.

Bărbat: Mi se pare o încălcare a drepturilor omului. 

Tânără: Şi cei vaccinaţi şi cei nevaccinaţi trebuie să aibă restricţii. 

Tânăr: Pe de-o parte e şi corect. Mi se pare normal să ne vaccinăm. 

Pe acelaşi subiect

Cu o rată de vaccinare mult sub media europeană şi cu o campanie de imunizare cu frâna trasă, dar cu o explozie de cazuri noi în valul patru şi spitale deja sufocate, premierul anunţă că cei vaccinaţi sunt imuni şi la restricţii în localităţile unde incidenţa este între 3 şi 7,5 cazuri la mia de locuitori. 

Florin Cîţu, premierul României: Nu mi se pare normal dacă te-ai vaccinat să ţi se restricţioneze în vreun fel activitatea. În mall-uri, la food courturi, vom cere că zona să fie izolată și să poți să intri cu certificatul verde.

Tot cu certificatul verde, cei vaccinaţi sau trecuţi prin boală au acces în restaurante, baruri, la piscine, evenimente sportive, spectacole, evenimente private - petreceri, nunți sau botezuri. Altfel, trebuie test antigen. Decizia a împărţit România în două tabere.

Bărbat: Nu mi se pare corect şi normal să se întâmple treaba asta. Nu se respectă Constituţia ţării. Eu nu am chef să mă vaccinez.

Bărbat: Cumva e o măsură ok pentru a preveni răspândirea virusului.

Femeie: Oamenii trebuie să se vaccineze, vaccinul e cel mai important.

Bărbat: Deşi sunt vaccinat nu pot să susţin aşa o măsură, mi se pare discriminatoriu.

Vaccinul ne face lasă liberi chiar şi în carantină

Florin Cîţu, premierul României: Pentru zonele carantinate, noaptea, cei cu certificat de vaccinare pot ieși din casă. 

Pe măsură ce alte ţări europene trec prin valul 4 mult mai uşor şi renunţă la măsura carantinei, noi, codaşii la vaccinare, o amânăm cât mai mult. Azi, Guvernul a ridicat de la 4 la 6 cazuri la mia de locuitori pragul de la care intră în vigoare carantina de weekend. Doar atunci cei care nu s-au imunizat nu ar mai avea voie să iasă din case între orele 20 şi 5 dimineaţa fără declaraţie pe propria răspundere.

Iulia Pop, reporter Observator, Timișoara: Primii care se bucură de mărirea pragului sunt timişorenii. Oraşul ar fi trebuit să intre în carantina de weekend chiar de mâine. În Timişoara, rata de infectare este de 4,77 la mia de locuitori, deci sub pragul carantinei potrivit Hotărârii de Guvern de astăzi. 

Copiii nu mai au nevoie de test rapid pentru a merge la activități extrașcolare

39 de localităţi şi un oraş au depăşit astăzi incidenţa de 6 cazuri la mia de locuitori şi vor intra de mâine seară în carantina. Tot în aceste zone magazinele se închid la ora 18 în weekend. 

Guvernul s-a răzgândit şi în cazul copiilor. 

Mădălina Iacob, reporter Observator: Cei cu vârsta cuprinsă între şase şi 12 ani nu mai au nevoie de un test rapid ca să meargă la activităţile extraşcolare sau la un restaurant cu familia. Testul este obligatoriu doar pentru copiii mai mari de 12 ani, pentru că ei se pot şi vaccina. Din păcate, însă, nici măcar 20 la sută din această categorie de vârstă nu s-a imunizat până în acest moment.

Dacă rata de infectare depăşeşte 7,5 la mia de locuitori, restricţiile sunt valabile pentru toţi, vaccinaţi sau nu. Deocamdată.

Uniunea Europeană

61.68% vaccinaţi

România

27,23% vaccinaţi

Carantină de weekend

incidenţă între 6 şi 7,5 /1.000 locuitori 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » O decizie a Guvernului a împărțit România în două tabere. Vaccinații scapă de restricții, nevaccinații stau în casă noaptea, în scenariul roșu