Antena Meniu Search
x

Video Certificatul verde Covid ar putea fi valabil doar în cazul celor care s-au vaccinat şi cu doza a treia de vaccin anti-coronavirus

Nici nu s-a dat startul vaccinării cu doza trei şi premierul ne anunţă că va fi condiţie pentru certificatul verde. Se vor folosi doar serurile Pfizer şi Moderna, chiar dacă primele două doze au fost de la Astra Zeneca. Cei 700 de mii de români care s-au imunizat cu Johnson and Johnson mai au de aşteptat: încă nu au trecut şase luni de la administrare.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 23.09.2021, 19:26

Vezi și
  • Doza 3 de vaccin anti-Covid se administrează, deja, în Italia, Israel sau Grecia.

Mai devreme sau mai târziu, vom obţine certificatul verde doar dacă ne facem trei doze de vaccin, spune premierul ţării. 

Florin Cîţu, premierul României: Deocamdată nu umblăm la certificatul verde, dar cred că la un moment dat va trebui să luam în calcul și o a treia doză pe certificatul verde. Deocamdată suntem cu schemă completă așa, cu două. Dar trebuie să discutăm și despre asta, e adevărat. Şase luni după, începe să scadă imunitatea. 

Marți, la ora 8, va începe vaccinarea cu doza 3 în toate centrele din țară. 

Adrian Marinescu, medic infecționist: Ştiu că e un sport naţional cu anticorpii. De ce nu aş testa anticorpii? Pentru că imunitatea cea mai importantă e la nivel de celulă, sunt acele celule cu memorie, şi de fapt este un refresh pentru aceste celule în momentul în care venim cu o nouă doză de vaccin. 

Pe acelaşi subiect

Teoretic, vă puteţi duce direct în centre sau programa pe platformă, numai că deocamdată nu e posibil acest lucru. Vor exista şi echipe mobile care vor vaccina persoanele imobilizate la domiciliu, persoanele din centrele medico-sociale şi rezidenţiale sau pe cele fără adăpost.

Pot opta pentru a treia doză toţi cei care au primit două doze de Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca. Se pot vaccina inclusiv cei care au făcut COVID între timp. Există o singură condiţie, trebuie să fi trecut şase luni de la rapel.

Doza 3 de vaccin anti-Covid se administrează deja în Grecia, Italia sau Israel

După administrarea serului, veţi primi adeverinţe cu întreaga schemă de vaccinare.

Lidia Radu, medic centru de vaccinare: De o lună de zile avem beneficiari care intră în centrul de vaccinare şi întreabă când va veni a treia doză. În general sunt persoanele care s-au vaccinat în prima parte a campaniei, în luna martie, persoane peste 65 de ani, persoane cu boli cronice. 

Doza trei se va face doar cu vaccinuri pe bază de ARN Mesager, indiferent de schema iniţială. Aşadar, chiar și cei care au primit primele două doze de Astra Zeneca vor fi vaccinaţi cu Pfizer sau cu Moderna.

Adrian Marinescu, medic infecționist: Datele pe care le avem vorbesc de mai multă siguranţă pentru cele două. E o protecţie mai bună în acest fel cu doza a treia.

În depozite sunt peste 2,6 milioane de fiole de vaccin Pfizer şi Moderna. Adică mai mult decât suficiente. Problema e însă că nici cu primele două doze nu s-a imunizat decât 30% din populaţie, aşa că mulţi sunt reticenţi. 

Doza trei se administrează deja şi în alte ţări: Grecia, Italia, Israel, unde procentul de imunizare este ridicat. România a trecut abia azi de pragul a 10 milioane de doze. Puţin peste 18 mii de persoane s-au imunizat în ultimele 24 de ore.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Certificatul verde Covid ar putea fi valabil doar în cazul celor care s-au vaccinat şi cu doza a treia de vaccin anti-coronavirus