Antena Meniu Search
x

Video O pastilă folosită pentru renunţarea la fumat a fost retrasă de pe piaţă, după ce s-au descoperit substanţe cancerigene în compoziţie

Au încercat să fugă de cancer si au ajuns mai aproape de boală. Un medicament folosit de cei care vor să se lase de fumat a fost retras de compania producătoare, după ce s-a descoperit că are substanţe cancerigene în compoziţie. Medicii implicaţi în programul naţional Stop Fumat se văd nevoiţi acum să returneze stocuri mari din acest tratament.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 17.09.2021, 19:40

Vezi și

''Aţi putea căuta dacă există într-o altă farmacie a dumneavoastră? 

La noi în lanţ nu apare.''

Compania Pfizer a decis să retragă din farmacii şi spitale toate comprimatele de 0,5 miligrame şi 1 miligram din Chantix. În România, medicamentul anti-fumat are o altă denumire comercială: Champix. Pastilele conţin nitrozamină, o substanţă cancerigenă. 

Radu Ţincu, medic toxicolog: Studiile pe oameni au arătat o creştere a incidenţei cancerelor la nivel cerebral sau a celor de colon însă pentru a produce efecte carcinogene este nevoie de o perioadă mai lungă de timp de până la 10, 15 ani de expunere. Nu există simptomatologie pentru că nu vorbim de o expunere acută care să producă o intoxicaţie acută, este o expunere cronică. Fiecare pacient trebuie să discute cu medicul lui.

Pe acelaşi subiect

Pastila se lua trei luni, la recomandarea medicului

Era singurul medicament anti-fumat compensat 100%. Chiar dacă şi plasturii sunt gratuiţi, cei mai mulţi pacienţi din programul naţional Stop Fumat preferă pastilele. 

Luiza Iorga, coordonator program anti-fumat: Sunt coordonator doar de câteva luni. De când sunt eu, câteva sute de pacienţi cărora le-am prescris medicamentul şi care au fost cu rezultate, adică pacienţii au reuşit să se lase de fumat. 

În jur de 5 milioane de români fumează. Datele arată că între 20 şi 35% din cei care folosesc pastile şi consiliere ca să renunţe la fumat, nu se mai apucă după un an. În schimb, din cei care renunţă fără ajutor, doar 3% nu se reapucă de fumat. Tratamentul cu Champix se ia trei luni, dar numai la recomandarea medicilor. 

Luiza Iorga, coordonator program anti-fumat: Avem loturi pe care va trebui să le returnăm. 

Reporter: Multe? 

Luiza Iorga, coordonator program anti-fumat: Da, sunt destul de multe cutii fiindcă abia făcusem cererea de achiziţii. 

Nu e prima dată când sunt retrase medicamente contaminate cu această substanţă. Acum câţiva ani au fost probleme cu un tratament pentru hipertensiune.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » O pastilă folosită pentru renunţarea la fumat a fost retrasă de pe piaţă, după ce s-au descoperit substanţe cancerigene în compoziţie