Video Pandemia dă semne că revine cu noi forme de Covid. Oficialii români nu exclud să impună din nou restricţii
Pandemia nu se dă dusă aşa uşor. După renunţarea la restricţii, numărul de cazuri de COVID 19 este în creştere în mai multe ţări din Europa, dar şi în Israel şi China. Austria este prima ţară europeană care reintroduce obligativitatea purtării măştii în interior. Experţii OMS vorbesc de o nouă formă a variantei Omicron care se răspândeşte şi mai repede. În România sunt în jur 3-4.000 de cazuri zilnic, dar oficialii nu exclud să impună noi restricţii dacă situaţia se agravează.
Cel mai multe ţări au renunţat la începutul acestei luni la restricţiile anti-Covid, iar efectele, spun specialiştii se văd: numărul îmbolnăvirilor creşte din nou. Cu aproape 100.000 de cazuri pe zi, Marea Britanie trece la doza patru de vaccin pentru persoanele vulberabile şi pentru cele de peste 75 de ani. "O dată cu ridicarea restricţiilor și în aceste ţări și creșterea mobilităţii și a interacţiunilor sociale creșterea nu e neaşteptată", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
În China se răspândeşte varianta Deltacron
"Cred că nu doar România. Cam toţi s-au grăbit în a sări peste etape. Era clar că pandemia nu s-a închis", a declarat Adrian Marinescu, medic infecţionist. Aproape 300.000 de cazuri sunt în fiecare zi şi în Germania. Cu toate acestea autorităţile au dat o lege prin care se elimină obligativitatea măştii în multe locuri. "Pandemia de coronavirus nu s-a încheiat, putem cu toţii să cădem de acord cu asta. Mutaţia cu care ne confruntăm la acest moment nu este la fel de dramatică precum a fost în ultimii doi ani mai ales pentru cei care au fost vaccinaţi", a declarat Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.
Experţii spun că varianta predominantă este o subsecvenţă a Omicron - denumită BA - 2 care se răspândeşte cu rapiditate. Şi în Israel o dată cu ridicarea restricţiilor incidenţa a trecut, după mai bine de două luni, de 1 la mia de locuitori. În China zeci de milioane de oameni sunt în carantină, iar condiţiile de izolare au fost înăsprite după ce au fost depistate mai multe focare şi au fost înregistrate primele două decese după un an. "În mod direct, decesele au fost provocate de condiţii medicale preexistente. Cazurile severe, care includ şi cele critice, reprezintă doar 0,1% din numărul de infecţii", a declarat Jiao Yahui, director al Comisiei Naţionale de Sănătate din China.
Oficialii români nu exclud impunerea unor noi restricţii
Spre deosebire de Europa, în China se răspândeşte varianta Deltacron, o combinaţie între Omicron şi Delta. "Baza virusului este parte a tulipinei Delta, în timp ce proteina pare să fie influenţată în mare parte de tulpina Omicron", a declarat Wu Zunyou, epidemiolog şef China. România nu mai este în stare de alertă de 10 zile. Practic nu mai avem nicio restricţie. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că omicron se răspândeşe încă însă rata de pozitivare se menţine sub 10 la sută. Cu toate acestea numărul cazurilor se menţine la 3-4 mii pe zi. "Nu aș discuta despre al 6-lea val cât timp al cincelea val nu s-a încheiat. Un nou val epidemic sau pandemic apare atunci când discutam despre o alta tulpină cu alte caracteristici", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
Oficialii nu exclud impunerea unor noi restricţii, însă medicii spun că nu mai e atât de important numărul zilnic al infectărilor, ci situaţia cazurilor grave. "Sunt doi paramentri importanţi. În primul rând dacă va fi o creştere importantă a internărilor pentru pacienţii care au complicaţii şi doi, dacă în dinamică se ocupă repede paturile de terapie intensivă", a declarat Adrian Marinescu, medic infecţionist. "Sigur măsurile vor fi luate şi decise la nivelul Guvernului", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. Guvernul va fi obligat să instituie din nou starea de alertă pentru orice măsură, chiar şi pentru obligativitatea purtării măştii de protecţie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰