Antena Meniu Search
x

Pacienţii cu boli cronice vor beneficia de vaccinuri compensate. Ministrul Sănătăţii: "Am făcut un pas mare"

Pacienţii cu boli cronice vor putea beneficia de vaccinuri compensate, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Totodată, la nivelul ministerului se lucrează la un proiect în acest sens. Ministrul a explicat că se doreşte mărirea accesului la vaccinuri, având în vedere, de exemplu, interesul crescut pentru vaccinul HPV. 

de Redactia Observator

la 26.12.2022, 21:21

Pacienţii cu boli cronice vor beneficia de vaccinuri compensate. Ministrul Sănătăţii: "Am făcut un pas mare"
Pacienţii cu boli cronice vor beneficia de vaccinuri compensate. Ministrul Sănătăţii: "Am făcut un pas mare" - Profimedia Images

"Cred că am făcut un pas mare pentru pacienţii cu boli cronice. Nu se referă la programul de vaccinare pentru copii. Toţi cei care au boli cronice pot să beneficieze de un vaccin compensat. Acum lucrăm la norme împreună cu Casa de Asigurări, care trebuie să compenseze vaccinurile, încât pacienţii cu boli cronice să beneficieze de vaccinuri compensate şi, în plus, ideea noastră este ca să mărim accesul. Aţi văzut că există mare interes pentru vaccinul HPV în rândul adolescentelor, să compensăm şi vaccinurile pentru infecţia cu papilomavirus cât mai repede, în cursul anului viitor", a declarat Alexandru Rafila, luni, la un post de televiziune, relatează news.ro

Un grup de lucru se ocupă de planul anticancer

Rafila a fost întrebat dacă vor fi finalizate în 6 luni normele pentru planul anticancer, el explicând că există un grup de lucru la nivelul Ministerului Sănătăţii care se ocupă ce această problemă.

"Tocmai ca să arătăm că suntem serioşi şi că nu suntem superficiali, am propus, înainte de adoptarea legii, introducerea unui amendament care să permită realizarea acestor norme într-un interval de timp rezonabil, adică 6 luni. Există un grup de lucru constituit la nivelul Ministerului Sănătăţii, responsabil pentru acest grup de lucru, domnul secretar de stat Baciu, a avut deja prima întâlnire.

Pe acelaşi subiect

În luna aceasta stabilim lista actelor normative care trebuie elaborate şi o  perioadă de timp cu un grafic de realizare a acestor acte normative, încât la sfârşitul celor 6 luni să avem posibilitatea să avem toate normele care trebuie să le aplicăm sau să le elaborăm în această perioadă. Sigur că sunt alte lucruri care trebuie poate făcute ulterior, dar normele care trebuie realizate în aceste 6 luni vor fi realizate cu siguranţă, pentru că tocmai de asta am făcut o structură specială condusă de un secretar de stat, care să aibă responsabilitatea să găsească suportul tehnic pentru realizarea acestor norme", a precizat Rafila.

Întrebat cum ar putea fi convinşi oamenii să meargă la controale, pentru prevenţie, Rafila a subliniat că în primul rând, pacienţii trebuie să meargă la medicul de familie. 

"Ideea este că la control trebuie să mergi în primul rând la medicul de familie. Această idee că trebuie să duci la spital ca să faci un control nu este corectă", a mai spus Rafila.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » Pacienţii cu boli cronice vor beneficia de vaccinuri compensate. Ministrul Sănătăţii: "Am făcut un pas mare"