Antena Meniu Search
x

Video Pericolele consumului de antibiotice ''după ureche''. Ce trebuie să ştie părinţii dacă copilul se îmbolnăveşte în vacanţă

Nu căraţi toată farmacia în vacanţă! Este recomandarea medicilor pentru părinţii care pleacă în călătorie cu copiii. Specialiştii atrag atenţia că în această perioadă medicii de familie nu lucrează şi policlinicile sunt închise aşa că fiecare părinte trebuie să facă el un prim consult celui mic ca să nu aglomereze urgenţele. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 24.12.2022, 19:39

Vezi și

Cele trei zile în care cabinetele medicilor de familie şi policlinicile sunt închise le-au lăsat părinţilor o singură soluţie când copilul se îmbolnăveşte: camera de gardă. Pe mulţi virozele i-au întors din drumul spre distracţie.  

Mustafa Kamiral, părinte: De dimineaţă a avut temperatură şi deja eram în drum spre munte. Ne-am întors de la Ploieşti şi după rezultat a fost că are gripă. Stăm acasă.

Reporter: Pentru câte zile aveaţi de gând să plecaţi?

Mustafa Kamiral, părinte: Trei zile. Stăm acasă. 

Pe acelaşi subiect

"Am avut aseară un debut de febră 38.9, cu tuse seacă spre productivă. Mai bine pentru ea să fie bine decât să fim plecaţi.''

Alţii în schimb îşi fac stocuri de medicamente şi pleacă cu genţile pline de pastile în vacanţă.

Nicoleta Zamfir, părinte: Iau Flixotide şi Ventolin că are probleme cu respiraţia. Iau Nurofen, termometrele, ser pentru desfundat năsucul, calmotusin, stodal. Debridat, în caz că avem probleme cu scaunul, cu burtica. Ogeantă plină, o geantă măricică. 

''Principalele sunt atitermicele şi de vomă, de diaree, săruri de rehidratare. O borsetă...facem planul dinainte, le notăm pe foaie." 

Medicii recomandă să nu fie administrate antibiotice "după ureche"

Greşit, spun pediatrii.

Mihai Craiu, pediatru: Nu recomand părinţilor să-şi ia cu ei o mare trusă cu antibiotice, cu tot felul de doctorii de febră, vomă, săruri de rehidratare, chiar nu. În cazul în care suntem la distanţă de casă, de evitat felurile de mâncare foarte complicate sau să avem cu noi un antialergic. Copiii foarte, foarte mici, sugarii, sub un an trebuie să avem cu noi un antitermic, un supozitor de febră sau de durere, dar mai mult nu. 

Medicii spun că un copil bolnav nu ar trebui îndopat cu medicamente înainte să ajungă la medic. 

Părinţii ar trebui să ţină cont de câteva simptome înainte să ia drumul spitalului. 

Mihai Craiu, pediatru: Foarte rele sunt trei lucruri: să respire copilul mai repede de 50 de respiraţii pe minut. Al doilea, dacă copilul este desaturat, aproape toţi părinţii au un pulsoximetru acasă sau ne uităm la culoarea buzelor, limbă, unghii dacă s-au făcut vişinii asta înseamnă scăderea saturaţiei. Al treilea, când ieşirile de lichide din corpul copilului sunt mai mari decât intrările, un copil cu vărsături şi diaree care nu suge la sân iarăşi trebuie să ajungă la spital.  

În ultima săptămână, peste 100.000 de români, adulţi şi copii au fost diagnosticaţi cu infecţii respiratorii. Mulţi dintre ei au fost confirmaţi cu gripă. Cele mai multe cazuri sunt în Braşov, Cluj, Sibiu, Ilfov și Bucureşti. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Sanatate » Pericolele consumului de antibiotice ''după ureche''. Ce trebuie să ştie părinţii dacă copilul se îmbolnăveşte în vacanţă