Antena Meniu Search
x

Video Noile medicamente care aproape au dispărut din farmacii, în plin val de viroză. Ar putea fi interzise la export

Virozele golesc farmaciile. Banalele pliculeţe pentru răceală, comprimatele cu paracetamol dar şi antibioticele încep să se găsească tot mai greu. Ca să nu rămânem fără tratament, ministerul Sănătăţii ar putea restricţiona temporar exportul unor medicamente. Bolnavii aglomerează şi camerele de gardă, unde timpii de aşteptare pentru un consult au ajuns la 4-5 ore şi la stat şi la privat.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 21.12.2022, 19:45

Vezi și

"Respir foarte greu şi tuşesc şi de la tuse mă, probabil că-mi crează şi nu pot să respir", a spus pacientul George Cotoanţă. El are 45 de ani şi ajuns la urgenţe cu insuficienţă respiratorie severă. 

"Tuşesc de duminică seara, am plecat la muncă luni, am zis că pot să duc la capăt marţi am stat acasă, am chemat salvarea, acu miercuri sunt aici la spital. /// 06.40 Nu puteam să respir, deja nu mai puteam să stau nici în picioare", a adăugat el. Ca el, în stare gravă, ajung din ce în ce mai mulţi la urgenţe. La Matei Balş, de exemplu, cu greu se găseşte un pat liber pentru internare. 

"La începutul lunii, aveam undeva la 40 de prezentări. Acum am ajuns undeva la 100-120 de prezentări pe zi. Avem o paletă largă de infecţii respiratorii, ne referim la covid, la gripe, care au crescut în ultimul timp, la virozele sezoniere, virusul sinciţial respirator", a declarat medicul infecţionist Gabriel Nistor

"Încercăm şi facem locuri în fiecare zi dar ele se ocupă. Ce se eliberează în prima parte a zilei, până în prânz, se ocupă seara", a spus directorul general al Institutului Matei Balş, Adrian Marinescu. Şi nici nu-i de mirare că spitalele sunt pline atât timp cât tratamentele specifice lipsesc cu desăvârşire din farmacii. 

Pe acelaşi subiect

Antibioticele lipsesc de pe rafturile farmaciilor

Nu doar medicamentele pentru răceală lipsesc din farmacii, ci şi antibioticele, ceea ce este mult mai grav. "Vorbim de penicilină, cefuroxima care se foloseau destul de des nu mai sunt. Augmentin, Amoxiclav, Zinat, Cefuroxima de la orice formă de generic, Ospen care sunt banalele peniciline, Ospamox care e o amoxiciliniă, Xifia, Forexo comprimate...", a spus farmacista Beatrice Speteanu.

Aproape nicio reţetă eliberată de medicii de familie nu are acoperire pe rafturile farmaciilor. "Caut nişte picături pentru ureche, pentru otită şi nu le găsesc. Am mai căutat un medicament şi nu l-am găsit - Nurofen", a spus un pacient. Cu o criză aşa mare la uşă, Ministerul Sănătăţii încearcă soluţii disperate. 

"Examinăm posibilitatea de restricţionare la export pentru anumite categorii de medicamente, mai ales antibiotice pentru copii şi alte tipuri de medicamente, inclusiv oncologice", a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Nu doar România se confruntă cu criza medicamentelor. Mai multe ţări din UE, între care şi Germania, au anunţat creşterea alarmantă a cazurilor de infecţii respiratorii şi lipsa tratamentelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Sanatate » Noile medicamente care aproape au dispărut din farmacii, în plin val de viroză. Ar putea fi interzise la export