Antena Meniu Search
x

Precizările premierului Ludovic Orban despre când va fi disponibil în România vaccinul COVID-19

Premierul Ludovic Orban susţine că vaccinul anti-COVID ar putea fi disponibil începând cu anul viitor. Acest lucru este posibil doar dacă testele clinice se vor încheia în 2020.

Andreea Anghel
de Andreea Anghel

la 30.10.2020, 19:07

Ludovic Orban crede că până anul viitor ar putea fi disponibil un vaccin împotriva coronavirusului
Ludovic Orban, prim-ministrul României - Profimedia Images
  • Ludovic Orban speră ca vaccinul împotriva coronavirusului să fie disponibil de anul viitor
  • Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că abia din aprilie ar putea fi distribuite dozele

Ludovic Orban a fost întrebat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, când ar putea avea românii vaccinul anti-COVID. Prim-ministrul susține că serul ar putea fi disponibil anul viitor, dacă testele clinice se vor încheia în 2020, potrivit news.ro. Odată cu finalizarea procedurilor, vaccinul va fi disponibil în etape. De asemenea, o să fie pusă la punct o strategie de vaccinare, în funcţie de cantităţile disponibile.

"Există trei companii sau grupuri de companii care sunt într-o fază avansată de testare a unui vaccin. Sigur că până nu se termină testele este foarte greu de spus cu precizie când va fi accesibil vaccinul. Chiar şi după terminarea testelor şi validarea unui vaccin la finalizarea tuturor, că e o procedură extrem de complexă privitoare la testarea vaccinului, va exista un timp până când vaccinul va fi disponibil. El va fi disponibil probabil în etape, va exista o strategie de vaccinare în funcţie de cantităţile care vor fi disponibile, ceea ce este cert este că problema vaccinării este o problemă care este discutată şi hotărâtă la nivel european, există deja înţelegerea ca vaccinurile pe măsură ce sunt achiziţionate să fie puse la dispoziţia statelor membre ale UE, în funcţie de populaţia statelor respective, adică într-o proporţie în care să respecte populaţia statelor respective, nu va fi o distribuire discriminatorie, ci va fi o distribuire care are la bază populaţia fiecărei ţări şi cu siguranţă va exista şi o strategie de vaccinare în etape, care va fi gândită de specialiştii din domeniul sănătăţii din fiecare ţară şi de la nivel european”, a spus Ludovic Orban. 

Ministrul Sănătății, declaraţii despre vaccinul COVID-19

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat că prima tranşă de vaccinuri Sars-Cov-2 ar trebui să ajungă în România la sfârşitul lunii decembrie. Oficialul a adăugat că personalul medical o să fie vaccinat în primă instanță, începând cu luna ianuarie a anului viitor. 

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat recent că livrarea unor eventuale vaccinuri statelor membre ale Uniunii Europene ar putea începe abia din aprilie, notează Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Precizările premierului Ludovic Orban despre când va fi disponibil în România vaccinul COVID-19