Antena Meniu Search
x

Primele teste rapide de gripă au ajuns la Spitalul "Victor Babeş" din Timişoara

A început testarea pentru gripa sezonieră! Primele kit-uri pentru testele rapide au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" din Timişoara. Testele se vor realiza cu ajutorul aparatului Real Time PCR, iar rezultatele vor fi gata într-o oră. Astfel medicii vor putea diferenţia rapid virusul gripal de virusul SARS-CoV-2.

de Redactia Observator

la 23.10.2020, 14:43

Vezi și
  • Sezonul gripei este pe punctul de a începe în România
  • Testele rapide, importante în contextul pandemiei de coronavirus
  • Cele mai importante știri ale zilei, la Observator 19

400 de kituri pentru testare rapidă au ajuns la Spitalul Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" din Timişoara. Testele vor fi folosite pentru a detecta rapid tipul infecţiei în perioada sezonului rece. Mai ales acum când pandemia de Covid-19 se suprapune peste sezonul gripal.

Avantajul acestor teste este faptul că rezultatele sunt gata în doar o ora și nu două sau trei zile, cum se întâmplă în trecut. De altfel, dau greș într-o proporție foarte mică, de doar 2%.

Specialiştii spun că testele sunt foarte importante în condiţiile în care virusul gripal are numeroase simptome în comun cu SARS-CoV-2.

Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara: Avem deja primii suspecți pentru gripă și sunt foarte importante pentru că este, într-un fel, singurul test relevant de a face diagnosticul diferențiat între gripă, SARS-CoV-2 și restul de infecții respiratorii.

Metoda de testare pentru gripă este identică cu cea pentru depistarea Covid-19. Testele se realizează cu ajutorul aparatului Real Time PCR, putând fi testaţi în acelaşi timp patru pacienţi.

Valerica Bica, dr. biolog Spitalul Victor Babeş Timişoara: Pacientului i se recoltează cu un tub asemnator ca cel pentru SARS-CoV-2. Diferă mediul de cultură. Metoda e reacția de polimelizare în lanț. Totul este automat. Extracția, aplificarea și detecția sunt automate.

Testele vor fi gratuite pentru pacienţii internaţi, urmând ca de săptămâna viitoare să fie făcute şi teste la cerere, contra sumei de 42 de lei.

Anul trecut, la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş din Timişoara au fost făcute peste 1.400 de teste gripale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Primele teste rapide de gripă au ajuns la Spitalul "Victor Babeş" din Timişoara