Primele teste rapide de gripă au ajuns la Spitalul "Victor Babeş" din Timişoara

De Redactia Observator.
Publicat: 23.10.2020, 13:26.
Actualizat: 23.10.2020, 14:43

A început testarea pentru gripa sezonieră! Primele kit-uri pentru testele rapide au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" din Timişoara. Testele se vor realiza cu ajutorul aparatului Real Time PCR, iar rezultatele vor fi gata într-o oră. Astfel medicii vor putea diferenţia rapid virusul gripal de virusul SARS-CoV-2.

400 de kituri pentru testare rapidă au ajuns la Spitalul Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" din Timişoara. Testele vor fi folosite pentru a detecta rapid tipul infecţiei în perioada sezonului rece. Mai ales acum când pandemia de Covid-19 se suprapune peste sezonul gripal.

Avantajul acestor teste este faptul că rezultatele sunt gata în doar o ora și nu două sau trei zile, cum se întâmplă în trecut. De altfel, dau greș într-o proporție foarte mică, de doar 2%.

Specialiştii spun că testele sunt foarte importante în condiţiile în care virusul gripal are numeroase simptome în comun cu SARS-CoV-2.

Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara: Avem deja primii suspecți pentru gripă și sunt foarte importante pentru că este, într-un fel, singurul test relevant de a face diagnosticul diferențiat între gripă, SARS-CoV-2 și restul de infecții respiratorii.

Metoda de testare pentru gripă este identică cu cea pentru depistarea Covid-19. Testele se realizează cu ajutorul aparatului Real Time PCR, putând fi testaţi în acelaşi timp patru pacienţi.

Valerica Bica, dr. biolog Spitalul Victor Babeş Timişoara: Pacientului i se recoltează cu un tub asemnator ca cel pentru SARS-CoV-2. Diferă mediul de cultură. Metoda e reacția de polimelizare în lanț. Totul este automat. Extracția, aplificarea și detecția sunt automate.

Testele vor fi gratuite pentru pacienţii internaţi, urmând ca de săptămâna viitoare să fie făcute şi teste la cerere, contra sumei de 42 de lei.

Anul trecut, la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş din Timişoara au fost făcute peste 1.400 de teste gripale.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Mii de militari și polițiști mobilizați, de urgență, lângă București
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
A depășit perioada grea din viața lui, iar acum a devenit tată. Cum arată soția actorului din Home Alone
CaTine.ro
Thalia într-o ipostază inedită. Fotografia care i-a distrat pe fani
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro