Antena Meniu Search
x

Rafila anunţă ce urmează după anularea stării de alertă. "Va duce şi la ridicarea majorităţii restricţiilor"

Alexandru Rafila afirmă că numărul de peste 18.000 de noi infectări raportat sâmbătă pentru ultimele 24 de ore este unul mare, chiar dacă datele arată o "scădere rapidă" a îmbolnăvirilor. Ministrul Sănătăţii pledează din nou pentru vaccinare, în special în cazul categoriilor vulnerabile. În ceea ce priveşte ridicarea restricţiilor, Rafila a declarat: ”Nu are rost să ne angajăm la termene, dar cu siguranţă termenul va fi cât mai rapid din momentul în care situaţia o va permite”.

de Redactia Observator

la 12.02.2022, 13:04

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila - Profimedia

"Chiar dacă numărul este în scădere rapidă, nu sunt puţine (cazurile – n.r.) şi aşteptăm un moment optim în care aceste restricţii să permită şi desfăşurarea în siguranţă, din punct de vedere al sănătăţii publice, a tuturor activităţilor. Nu are rost să ne angajăm la termene, dar cu siguranţă termenul va fi cât mai rapid din momentul în care situaţia o va permite”, a declarat Alexandru Rafila sâmbătă, în timpul unei vizite la Bistriţa. 

Alexandru Rafila, despre ridicarea stării de alertă

Ministrul Sănătăţii a anunțat joi seara că în 3-4 săptămâni vom ajunge la un număr de cazuri COVID similar cu cel din decembrie 2021, moment în care va urma o reevaluare a măsurilor de sănătate publică şi chiar renunţarea la anumite restricţii, cum ar fi certificatul digital. El a precizat vineri că starea de alertă va fi ridicată "în momentul în care indicatorii epidemiologici demonstrează că transmiterea comunitară a încetat”.

Alexandru Rafila a vorbit şi despre măsurile de prevenire a răspândirii virusului, arătând, în acest context, că purtarea măştii sanitare de protecţie nu este o restricţie, ci o măsură de prevenţie. "Ridicarea stării de alertă va duce şi la ridicarea majorităţii restricţiilor. Masca nu este neapărat o restricţie, este o metodă de protecţie şi chiar dacă ea, din punct de vedere al obligativităţii va dispărea, sigur că în interior, în spaţii aglomerate, cel puţin pentru o perioadă de timp vom recomanda utilizarea în continuare a măştii, fără să fie o obligaţie”, a precizat ministrul Sănătăţii, potrivit news.ro

Pe acelaşi subiect

Menţinerea şcolilor deschise, o măsură "echilibrată"

În ceea ce priveşte menţinerea şcolilor deschise în această perioadă, Alexandru Rafila consideră că această măsură "a fost răspunsul echilibrat, raţional, pentru sănătatea copiilor, legată nu neapărat de COVID , dar pentru dezvoltarea lor normală din punct de vedere fizic şi psihic”.

Vaccinarea anti-COVID, o prioritate a guvernanţilor

Alexandru Rafila a adăugat că va continua să "pledeze pentru vaccinarea celor din grupurile vulnerabile”, subliniind că rata scăzută de vaccinare din România prin comparaţie cu alte ţări europene, s-a "simţit” şi prin numărul mare de îmbolnăviri grave care au devenit cazuri ce au avut nevoie de internare la ATI.

Bilanţ COVID-19 în România

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 12 februarie 2022, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 18.751 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2 şi 144 de decese. În Bucureşti, incidenţa cumulată a cazurilor de coronavirus a ajuns azi la 38,02 cazuri la mia de locuitori, potrivit DSP. Capitala se află în scenariul roșu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Rafila anunţă ce urmează după anularea stării de alertă. "Va duce şi la ridicarea majorităţii restricţiilor"