Alexandru Rafila a anunțat ce restricții ar putea fi eliminate din luna martie: "Lucrurile trebuie făcute gradual"
Alexandru Rafila a anunțat joi seara că în 3-4 săptămâni vom ajunge la un număr de cazuri Covid similar cu cel din decembrie 2021, moment în care va urma o reevaluare a măsurilor de sănătate publică şi chiar renunţarea la anumite restricţii, cum ar fi certificatul digital.
"În următoarele 3-4 săptămâni vom ajunge la un număr de cazuri similar cu cel de la mijlocul lunii decembrie, deci la o incidență apropiată de 1, și atunci sigur că putem discuta despre o reevaluare a măsurilor de sănătate publică și chiar la renunțarea la aceste restricții, cum ar fi acest document care este certificatul digital", a declarat Alexandru Rafila în cadrul unei emisiuni TV.
Ministrul Sănătății a precizat că ultimele restricţii ridicate vor fi legate de utilizarea măştii în interior.
"Ultimele restricţii, dacă vreţi, care se vor ridica vor fi legate de utilizarea măştii în interior. În rest, probabil că vom putea reveni la normal şi sper să putem să renunţăm şi la starea de alertă care deja se prelungeşte de aproape doi ani în România", a spus Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății: Oamenii nu trebuie să respecte în continuare măsurile de prevenţie
- Finalul stării de alertă e aproape, după 2 ani de pandemie. Primele țări care renunță la certificat și mască...
- România închide peste 170 de centre de vaccinare. Situaţia gravă constatată de autorităţi
- Bilanţ de vaccinare anti-Covid în România, 10 februarie 2022. 10.591 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore
Asta nu înseamnă că oamenii nu trebuie să respecte în continuare măsurile de prevenţie, a continuat ministrul: "Creşterea a fost timp de cinci-şase săptămâni şi probabil că într-un interval de timp similar sau chiar puţin mai scurt vom ajunge la valorile înregistrate la jumătatea lunii decembrie. Cred că mai degrabă în luna martie o să ajungem pentru că un interval de patru săptămâni socotit de acum, suntem în 10 februarie, probabil că trei patru-săptămâni de acum încolo vom asista la o scădere rapidă, să sperăm că rămâne aşa. Asta nu înseamnă că oamenii nu trebuie să respecte în continuare măsurile de prevenţie şi că nu trebuie să protejăm mai ales pe cei vulnerabili prin vaccinare".
Alexandru Rafila: Nu excludem apariţia de noi variante
Alexandru Rafila a arătat că rezultatele unui studiu făcut în ţară au indicat că una din opt persoane internate la ATI are infecţie cu tulpina Delta: "Restricţiile trebuie ridicate gradual şi oamenii trebuie să înţeleagă că au în continuare responsabilitate pentru semenii lor. Nu excludem apariţia de noi variante care pot să afecteze anumite comunităţi sau anumite grupuri vulnerabile. Sper să fie ultimul val care pune probleme majore".
Raed Arafat: Revenirea la normalitate depinde de evoluţia situaţiei
Tot ieri, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că sunt discuţii pentru relaxarea măsurilor luate în contextul pandemiei de COVID-19 şi pentru revenirea la normalitate, precizând că acest lucru depinde de evoluţia situaţiei.
"La acest moment am început să scădem. Încă există o cifră importantă zilnică. Încă există un număr totuși important de cazuri în terapie intensivă. Clar că sunt discuţii şi sunt discuţii pentru că se doreşte să ajungem să relaxăm măsurile, adică să revenim la normalitate. Acest lucru depinde de evoluţie. Dacă continuă scăderea şi dacă vedem că impactul pe secţiile de Terapie Intensivă tot se stabilizează, nu mai avem probleme, cu certitudine deciziile potrivite vor fi luate la momentul respectiv. Că va fi înainte sau va fi la momentul în care atingem finalul acestei perioade de stare de alertă, care va fi în jur de 6 martie, asta urmează să vedem după modul în care evoluează şi decizia este la un nivel mai înalt, adică la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi bineînţeles pe baza analizelor care se fac la nivelul Ministerului Sănătăţii, INSP şi alte structuri care sunt de specialitate”, a transmis Raed Arafat.
Când renunţăm la masca de protecţie
Întrebat dacă există posibilitatea ca până de Paşte să nu mai purtăm masca în interior, şeful DSU a răspuns: "Paştele este în aprlie, dacă nu mă înşel în 24, 25. Până atunci eu sper să fim în faza pe care o spuneţi dumneavoastră, dacă nu sunt surprize, eu sper să fim în faza în care să fim cât mai aproape sau în totalitate normalitate şi să convieţuim, în final vom convieţui cu acest virus, virusul nu va dispărea, dar vom convieţui, mai ales dacă rămâne predominantă Omicron care este mai contagioasă, dar este cu o virulenţă mai scăzută”.
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a publicat raportul aferent săptămânii 31 ianuarie - 6 februarie 2022, cu privire la situaţia deceselor asociate infecţiei cu SARS-CoV-2 pe teritoriul României. Statisticile arată că peste 78% din decesele COVID de săptămâna trecută au fost înregistrate la persoane nevaccinate. De asemenea, 51,4% din cazurile confirmate au fost înregistrate în rândul persoanelor nevaccinate împotriva coronavirusului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰