Raluca Turcan: Angajaţii nevaccinaţi din aziluri vor fi mutaţi în alte posturi pentru o perioadă în care să se vaccineze
Angajaţii nevaccinaţi din aziluri vor fi mutaţi în alte posturi din cadrul aceleiaşi instituţii, pentru o scurtă perioadă de timp, în care vor avea posibilitatea să se vaccineze, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.
Raluca Turcan a precizat că aceste prevederi sunt cuprinse în textul unei ordonanţe de urgenţă discutată în primă lectură în şedinţa de Guvern, notează Agerpres.
"Acest act normativ dă posibilitatea angajatorilor să-şi reaşeze schema de personal astfel încât cei care nu sunt vaccinaţi, dar sunt în imposibilitate să-şi plătească testul, dar vor să lucreze în continuare, eventual să aibă şi acces la beneficiari, să se ducă să lucreze temporar în altă parte, în aceeaşi instituţie. În funcţie de cât durează acea mutare temporară, ei au posibilitatea să se vaccineze. (...) Textul legal este foarte clar: angajatorul are posibilitatea ca, în urma discuţiei cu angajatul, să reaşeze temporar schema de personal astfel încât să dea posibilitatea angajatului ca într-o perioadă scurtă de timp să se vaccineze", a afirmat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.
57% dintre angajaţii respectivelor centre pentru persoane vulnerabile nu sunt imunizaţi
Ministrul Muncii a subliniat că 57% dintre angajaţii azilurilor sunt nevaccinaţi, însă nu s-a declarat îngrijorată că aplicarea ordonanţei aflată în pregătire ar produce o criză majoră a forţei de muncă în respectivul domeniu.
- Nelu Tătaru pune problema vaccinării obligatorii în România, pentru anumite categorii profesionale. Lista de...
- Marea Britanie anunță că vaccinurile anti-Covid au salvat 100.000 de vieți. Începe imunizarea cu doza trei la...
- Bilanţ de vaccinare anti-Covid în România, 15 septembrie 2021. 10.503 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore
"Noi avem convingerea că, aşa cum s-a întâmplat şi în alte sisteme, conştientizarea oportunităţii de vaccinare va da rezultate şi că numărul angajaţilor vaccinaţi va creşte în centrele rezidenţiale. Opţiunea pentru vaccinare este una deschisă, pe care orice om raţional este obligat să o ia în considerare, întrucât asta este soluţia pentru a salva vieţi, pentru a diminua impactul unei boli."
Ministrul Muncii a apreciat că măsura propusă de Guvern nu îngrădeşte dreptul la muncă. În cazul în care măsura prevăzută în ordonanţa de urgenţă ar prezenta probleme de constituţionalitate, atunci Guvernul ia în calcul ca măsura să fie aplicată printr-un proiect de lege înaintat Parlamentului.
"Nimeni nu-şi doreşte să încalce Constituţia, însă cu toţii ne dorim să salvăm vieţi şi să apărăm sănătatea oamenilor, mai ales a oamenilor care se află în sistemul de stat. Discuţiile cu Ministerul Justiţiei sunt foarte aplicate, astfel încât varianta legislativă cu care venim să fie una constituţională. Noi, din toată jurisprudenţa creată până acum, avem convingerea că poate fi luată această măsură prin ordonanţă de urgenţă. Dacă există cel mai mic risc de a nu fi constituţională ordonanţa de urgenţă, atunci luăm în calcul să ne asumăm un proiect de lege care sper să fie susţinut rapid de către o majoritate parlamentară responsabilă."
De asemenea, a subliniat că beneficiarii din respectivele centre pentru persoanele vulnerabile s-au vaccinat în procent de 90%.
"Numărul persoanelor beneficiare care s-au vaccinat este mai mare decât numărul angajaţilor care au decis să facă acest lucru. Spre exemplu, din serviciile rezidenţiale destinate adulţilor cu dizabilităţi aflate în subordinea Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, peste 90% din beneficiarii acestor servicii sunt vaccinaţi, în timp ce personalul este vaccinat doar în procent de peste 57%, ceea ce conduce la creşterea riscului de infectare a beneficiarilor", a afirmat Raluca Turcan.
Textul ordonanţei de urgenţă aflat în discuţie prevede că angajaţii centrelor rezidenţiale trebuie să fie vaccinaţi, să fi trecut prin boală sau să efectueze test PCR.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰