Antena Meniu Search
x

Exclusiv Reportaj Observator: Locul din care pleacă oxigenul salvator pentru bolnavii de COVID. Cum se fabrică "gazul-minune"

Cea mai negră zi a pandemiei e abia astăzi, când am avut un număr record de decese: 586. În spitale medicii recurg la gesturi extreme: le dau oxigen cu porţia pacienţilor ca să ajungă tuturor. O echipă Observator a intrat într-o fabrică unde se produce oxigenul.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 03.11.2021, 00:05

Vezi și

Aşa arăta astăzi la prânz cea mai mare staţie de îmbuteliere a oxigenului din ţară. În curte un du-te vino continuu: maşinile vin şi pleacă spre spitale. Prin acest furtun se scurge într-un rezervor imens oxigenul lichid adus cu o cisternă de la fabrica de separare a aerului. Are o capacitate de 20.000 de litri, adică din el pot fi încărcate cam 1.600 de butelii. Spitalele au nevoie şi ziua şi noaptea de butelii de 2, 5, 10, 20 sau 50 de litri.  

Reporter: A mai fost vreodată atât de multă muncă?

Angajat: La volumul acesta, nu.

După ce sunt umplute, buteliile sunt trimise la analize. 

Pe acelaşi subiect

Ema Schweninger, reporter Observator: Pe poarta acestei fabrici ies zilnic cel puţin 1.500 de butelii cu oxigen medicinal, tratament vital pentru bolnavii de COVID-19. Înainte de pandemie, o astfel de cantitate era trimisă către spitale într-o săptămână. S-a ajuns la un consum uriaş pentru că un bolnav de COVID-19 în stare gravă are nevoie de 8 butelii de 50 de litri de oxigen pe zi.

În mod normal, buteliile ar trebui folosite doar în ambulanţe sau pentru transportul pacienţilor dintr-o secţie în alta numai că acum, unii pacienţii rămân conectaţi la ele zi şi noapte.

Sunt necesare cantități uriașe de oxigen, în plin val 4 al pandemiei de COVID

Iulia Oprea, director de operaţiuni fabrică: Au fost spitale care ne-au comandat de pe o zi pe alta să zicem 300 de butelii fără să aibă recipienţi goi pe care să ni-i poată da la schimb şi atunci am împărţit această cantitate în tranşe de câte 50 de butelii.

Bogdan Opriţa, şeful UPU SMURD Floreasca: A fost momentul cel mai greu. Atunci furnizorul nu ne-a putut asigura decât un număr de butelii şi atunci am ajuns să facem... Am ajuns până acolo să dăm 10, 15 butelii să le trimitem ca să le încarce.

Spitalele de boli infecţioase cer acum de 30 de ori mai mult oxigen decât înainte de pandemie. Iar spitalele de urgenţă de patru de ori. Institutul Matei Balş avea înainte de pandemie un stocator de 3.000 de litri de oxigen lichid care ajungea o lună. A fost cumpărat încă un rezervor de 20.000 de litri care se termină în două, trei zile. 

Consumul de oxigen în Matei Balş a crescut de la 3.000 de litri pe lună la 140.000 - 150.000 de litri

Reporter: V-aţi uitat la tv în ultima vreme. Din imaginile pe care le-aţi privit toate buteliile care sunt folosite pentru pacienţi sunt cu oxigen medicinal?

Iulia Oprea, director de operaţiuni fabrică: Sunt şi butelii pe care le recunoaştem că nu sunt ale noastre sau că dacă ar ajunge în staţia noastră de îmbuteliere nu am putea să le îmbuteliem cu oxigen medicinal.

Reporter: De ce?

Iulia Oprea, director de operaţiuni fabrică: Calitatea buteliei poate să influenţeze calitatea gazului. Acest gaz ajunge în plămânii pacienţilor.

Reporter: Adică aţi văzut nişte butelii care nu erau corespunzătoare?

Iulia Oprea, director de operaţiuni fabrică: Da.

Spitalele se împrumută cu butelii între ele și au redus presiunea

Din cauza crizei de oxigen, managerii au ajuns să împrumute butelii de la alte spitale sau au redus presiunea ca să ajungă tratamentul la toţi pacienţii. 

Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Am redus presiunea la oxigen la fiecare pacient să asigurăm o saturaţie de 93% pentru a ajunge oxigenul până în momentul în care se producea, până când ajungea maşina cu oxigen să alimenteze. Sunt momente dificile, momente pe care nu mi le-aş fi imaginat

Reporter: Ce înseamnă 93%?

Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Zona de insuficienţă respiratorie uşoară. Nu e resimţită de pacienţi această scădere dar pentru debitul de oxigen la cei 150 de pacienţi care au nevoie, această scădere a însemnat prelungrea timpului şi practic am reuşit să acoperim acel moment pe care l-am sesizat ca potenţial risc de câteva ore.

Mai multe ţări ne-au sărit în ajutor. Astăzi au ajuns 10 concentratoare de oxixgen din Israel. Olanda, Polonia, Danemarca şi Serbia ne-au donat la rândul lor sute de concentratoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Reportaj Observator: Locul din care pleacă oxigenul salvator pentru bolnavii de COVID. Cum se fabrică "gazul-minune"