Antena Meniu Search
x

Video Ce salarii au angajaţii CNAS, aflaţi în grevă pe termen nedeterminat. Blocaj în sistemul de sănătate: "Vor apărea probleme majore"

Noi probleme în sistemul de sănătate! Spitalele şi farmaciile ar putea avea probleme mari de aprovizionare cu medicamente, aparatură şi instrumentar medical. Angajaţii de la casele de sănătate din toată ţara au intrat astăzi în grevă pe termen nelimitat, nemulţumiţi de salarii. 

de Redactia Observator

la 02.11.2023, 21:22

Vezi și

Greva angajaţilor de la Casele de Sănătate va provoca probleme mari spitalelor și laboratoarelor de analize, care aşteaptă bani săptămâna viitoare. Inclusiv procesarea și plata concediilor medicale sunt în pericol. 

Blocaj în sistemul de sănătate

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate gestionează un buget de 54 de miliarde de lei. Decontează 37.000.000 de consultaţii în policlinici şi 8.000.000 de servicii medicale în spitale. "Vor apărea probleme majore în zilele care urmează și, în ceea ce privește funcționarea spitalelor care au nevoie de bani, cineva trebuie să aibă grijă să facă plățile și toate în cel mai scurt timp posibil", spune Dumitru Costin, președinte Blocul Național Sindical.

Necazurile au început să apară, deja pentru românii care au urgent nevoie de acte ca să primească tratament medical. "Vă rog frumos să îmi dea adeverinţa. Nu mă interesează protestul lor. Vă rog să mă credeţi că am nevoie de adeverinţă", strigă o femeie. 

Pe acelaşi subiect

Liderii de sindicat rămân neînduplecaţi - spun că greva a rămas ultima soluţie. În ultimii patru ani, casele de sănătate au rămas fără aproape 1.500 de angajaţi. "Nu mai facem faţă din cauza numărului mic de salariaţi. Nu se prezintă nimeni la concursurile de angajare pentru că salariile sunt foarte mici", a declarat Andrei Nesteriuc, CJAS Suceava.

"Un consilier cu atâta experiență și cu responsabilități sociale foarte mari are același venit salarial net ca un vânzător într-un lanț de supermarket", adaugă Dumitru Costin, președinte Blocului Național Sindical.

Mulţi oameni au fost nemulţumiţi de grevă şi la Bucureşti. "Am venit degeaba, am nevoie să-mi schimb un card de sănătate. Eu mâine trebuia să merg la medicul de familie", se plânge un bărbat.

Ce salarii au protestatarii

Protestatarii spun că salariile de la casele de sănătate sunt cuprinse între 3.000 de lei și 5.000 de lei net. Cei cu 30 de ani vechime pot ajunge la 6.000 de lei net. Greviştii ameninţă că nu vor relua lucrul dacă guvernul nu le promite că vor câştiga mai mult. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Ce salarii au angajaţii CNAS, aflaţi în grevă pe termen nedeterminat. Blocaj în sistemul de sănătate: "Vor apărea probleme majore"