Antena Meniu Search
x

Riscul de cancer la colon se dublează dacă consumi această băutură. Alți factori de risc ai temutei boli

O băutură populară „dublează” riscul apariţiei de cancer de colon la adulții care beau mai mult de două doze pe zi, potrivit unui studiu. Iată care sunt factorii de risc în apariţia afecţiunii.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 24.01.2023, 13:21

Riscul de cancer la colon se dublează dacă consumi această băutură. Alți factori de risc ai temutei boli - Profimedia

Cancerul de colon este a doua cea mai mortală formă de boală din Marea Britanie - iar cei care consumă anumite băuturi s-ar putea expune pericolului de a dezvolta această afecțiune. Cancerul de colon, care ucide 16.000 de britanici pe an, apare în intestinul gros și se dezvoltă în cea mai mare parte din excrescențe precanceroase, numite polipi. Nu toate vor deveni canceroase, dar dacă medicul dumneavoastră găsește vreuna, va tinde să le elimine pentru a preveni cancerul.

Factori de risc ai apariţiei cancerului de colon

Dacă este depistat devreme, cancerul de colon poate fi vindecat. Totuşi, un stil de viață sănătos poate face o diferență enormă în șansele dvs de a dezvolta această boală.

Cercetările publicate în revista Gut au dezvăluit o legătură între băuturile îndulcite cu zahăr și cancerul de colon. Adulții, în special femeile, care consumă două doze sau mai multe pentru a-și potoli setea în fiecare zi, „dublează” riscul de cancer de colon înainte de vârsta de 50 de ani. Băuturile răcoritoare, băuturile cu aromă de fructe și băuturile energizante reprezintă toate o amenințare semnificativă, arată studiul.

Pe acelaşi subiect

În timp ce studiul a constatat că băuturile răcoritoare dulci, băuturile cu aromă de fructe și băuturile pentru sport și energizante pot reprezenta o amenințare, este important de menționat că majoritatea băuturilor răcoritoare consumate în ultimii ani au un nivel scăzut de zahăr. 70% dintre băuturile răcoritoare vândute în Regatul Unit în 2021 erau cu conținut scăzut de zahăr/fără zahăr, iar acestea au fost de fapt asociate cu un risc mai scăzut al apariţiei bolii. În plus, acesta este un studiu observațional și, prin urmare, nu arată o relație cauză-efect”, a menţionat dieteticianul dr. Paul McArdle.

El a adăugat că îndulcitorii fără zahăr se numără printre ingredientele cele mai amănunțit cercetate la nivel mondial: autoritățile care au aprobat siguranța acestor ingrediente includ Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Comitetul de experți pentru aditivi alimentari ai Organizației Comune pentru Alimentație și Agricultură/Organizația Mondială a Sănătății ( JECFA).

Ce poţi face pentru reducerea riscului de cancer de colon

În noiembrie 2022, experții au dezvăluit că o dietă vegetariană sănătoasă ar putea reduce riscul de cancer de colon cu o cincime - dar numai dacă ești bărbat. Aproximativ 43.000 de britanici suferă de această boală în fiecare an, ceea ce o face unul dintre cele mai comune tipuri de tumori în Marea Britanie. Jumătate din cazuri ar putea fi evitate cu un stil de viaţă mai sănătos, spun experții, schimbând carnea cu legume și cereale, relatează The Sun.

Oamenii de știință de la Universitatea Kyung Hee din Coreea de Sud au descoperit că cancerul colorectal este cu 22% mai puțin probabil să apară la bărbații care au ţinut o dietă în care au mâncat mai multe fructe şi legume, comparativ cu cei care le-au evitat. O altă lucrare, publicată în 2020, a descoperit că alimentele bogate în folați, magneziu și produse lactate ar putea ajuta la prevenirea bolii.

Alimente care reduc riscul de cancer de colon

Cercetătorii au analizat mai multe date, precum și studii clinice și observaționale care au evaluat impactul dietei și al factorilor medicinali atunci când vine vorba de dezvoltarea cancerului de colon. Factorii medicinali au inclus: aspirina, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi paracetamol şi statine. În cazul dietei, specialiştii recomandă vitamine sau suplimente (magneziu, calciu, acid folic, vitamina A, B, C, E, D, β-caroten și seleniu), cafea, ceai, pește și acizi grași omega 3, lactate, fibră, fructe și legume,carne si alcool.

În 2018, experții au descoperit că medicamentele de zi cu zi precum suplimentele și aspirina ar putea ajuta la protejarea împotriva cancerului de colon.

„Testul seAFOod demonstrează că atât aspirina, cât și EPA au efecte preventive, ceea ce este deosebit de interesant, având în vedere că ambii sunt compuși relativ siguri de administrat pacienților”, a declarat autorul principal al studiului, prof. Mark Hull, de la Universitatea din Leeds.

În 2019, la Primul Spital al Universității Medicale din China a constatat că consumul a doar 44 g de legume allium (cum ar fi ceapa şi usturoiul) în fiecare zi poate reduce riscul de a dezvolta cancerul de colon.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Riscul de cancer la colon se dublează dacă consumi această băutură. Alți factori de risc ai temutei boli