Antena Meniu Search
x

Video Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști

Fastingul sau postul intermitent, celebru deja printre cei care vor să slăbească rapid, poate fi extrem de riscant dacă se suprapune cu postul religios. Medicii atrag atenţia că organismul poate suferi grav dacă restricţiile alimentare impuse durează 40 de zile, cât e Postul Crăciunului. Dietele duse la extrem îi pot trimite direct la spital pe cei care speră să piardă kilograme înainte de sărbători. 

de Redactia Observator

la 08.12.2023, 20:22

Vezi și

În post, nu mâncăm nimic ce conţine carne, ouă şi lapte. Iar în postul intermitent sau fasting nu mâncăm nimic o anumită perioadă de timp. Suprapunerea celor două îi poate trimite pe oameni direct la spital.

Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp

Mihail Pautov, medic chirurg: Există dovezi că dacă corpul tău e lipsit de alimente caută surse de glucoză, o să ia şi din grăsime, dar o să ia şi din muşchi, muşchii sunt făcuţi din proteine care se transformă în aminoacizi şi iar în ficat, în glucoză. Există fasting în care nu mănânci o zi, este extremă la care m-aș opri, nu mănânci 24 de ore.

În aproximativ 40 de zile, dacă cei ce vor să slăbească rapid aleg să ţină ambele posturi, organismul poate deveni atât de slăbit încât organele pot suferi efecte iremediabile. Mai ales că unele produse de post din comerţ sunt adevărate bombe alimentare care pot duce, în timp, la diabet, boli cardiovasculare sau neurologice.

Pe acelaşi subiect

Mihail Pautov, medic chirurg: Găsim produse vegetale procesate, extrem de nesănătoase, unturi vegetale pline de grăsimi trans care ne cresc colesterolul rău, alimente ultra procesate de post, merdenele, patiserie de post care cresc nivelul de radicali liberi. 

Mare parte dintre cei care vor să slăbească rapid suferă un şoc atunci când organismul le e pur şi simplu privat de elemente esenţiale. Din fericire, unii renunţă înainte să fie prea târziu.

Tânără: Da, am încercat şi eu, am avut şi eu o tentativă, de la ora 10 cam aşa mi-am început micul dejun până la ora 4. Şi de la ora 4 apă apă apă.

- Şi a funcţionat?

- Nu am rezistat mai mult de 3 săptămâni.

Specialiştii exclud posibilitatea celor două posturi ţinute concomitent. Pentru fasting, recomandarea este ca orele de restricţie alimentară totală, adică 8 din cele 24 ale unei zile, să fie în mare parte în timpul orelor de somn. Dimineaţa, ideal ar fi ca alimentele cumpărate să fie din surse autorizate.

Loredana Samoilă, reprezentant magazin: În această perioadă clienții sunt foarte interesați de achizitonarea produselor vegane sau vegetariene pentru că vorbim de perioada de post.

Bianca Podosu, reporter Observator: Lapte de cocos, o pizza pentru diseară, brânză, şniţel şi o să mai luăm şi un iaurt. 67 de lei. Cam atât cheltuiește în medie un vegetarian pentru meniul zilnic.

Cererea a crescut atât de mult încât oamenii au ocazia să aleagă şi meniuri în totalitate vegetariene la restaurant.

Alexandra Bujeniță, reprezentant restaurant: Folosim ingrediente locale de la piaţă, facem piața de 2, 3 ori pe săptămână, de la o fermă ecologică de legume, de la mici producători.

Ultimele cifre arată că piaţa preparatelor pe baza de fructe şi legume a crescut cu peste 30%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Sanatate » Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști