Video Prima dezlegare la peşte din postul Crăciunului. Preparate tradiţionale din Bucovina cu păstrăv, de sărbătoarea Ovideniei
Astăzi e zi de mare sărbătoare, Ovidenia, şi creştinii se pregătesc pentru prima dezlegare la peşte din postul Crăciunului. Aşadar, suntem invitaţi la... păstrăv proaspăt, afumat şi alte delicatese din peşte din Bucovina. Turiştii sunt îmbiaţi cu deja celebra ciorbă ciocăneşteană, preparată din păstrăv afumat, hribi și legume, a cărei reţetă originală a fost înregistrată la OSIM.
În această păstrăvărie din Ciocăneşti, peştele creşte în bazine cu apă rece de izvor. În funcţie de preferinţele clienţilor, păstrăvul e trimis gospodinelor fie proaspăt, fie afumat. După ce e afumat bine, peştele este împachetat în cobză de brad, pentru un gust desăvârşit, după o reţetă păstrată în zonă din generaţie în generaţie.
Cât a ajuns să coste un kg de păstrăv
Angajat păstrăvărie: Îşi mai ia puţin aromă şi din cetina de brad. Folosim doar cetină de brad. După care începem să legăm această cobză.
Vlad Moroşan, administrator păstrăvărie: Cei care îi dăm la consum sunt lăsaţi în jur de o lună de zile fără mâncare pentru a elimina toate toxinele. Comenzi avem şi înainte de post, dar în perioada postului, fiind multe dezlegări, avem ocazia de a vinde cantităţi mai mari.
- 21 noiembrie, sărbătoare importantă pentru ortodocşi. Ce reprezintă Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
- Cum se pregăteşte "oraşul Unirii" de marea sărbătoare de 1 Decembrie. Un drapel de 15 metri a fost deja arborat...
- Harta târgurilor de Crăciun din România în 2023. Oraşele care intră în atmosfera sărbătorilor de iarnă
Un kilogram de păstrăv costă 35 de lei proaspăt, 80 de lei afumat şi 120 de lei în cobză de brad.
Angela Bertea, reporter Observator: În funcţie de preferinţe şi timp, păstrăvul poate fi gătit prăjit, la cuptor, afumat şi împachetat în cetină de brad sau pus în ciorba ciocăneşteană.
Păstrăvul, ingredientul secret pentru ciorba ciocăneşteană perfectă
Un preparat devenit deja emblema localităţii şi înregistrat la OSIM.
Ileana Arseniuc, administrator pensiune: E dezlegare la peşte şi foarte căutată e ciorba ciocăneşteană care încercăm să o facem cât mai bine, chiar şi de post. Ingredientele sunt speciale, păstrăvul afumat, hribi de la noi din pădure, multe legume şi smântâna, usturoi şi ouă clar.
Postul Crăciunului a început pe 15 noiembrie şi se încheie pe 24 decembrie. Din cele 40 de zile de post, 17 sunt cu dezlegare la peşte.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰