Antena Meniu Search
x

Video Români vindecați de Covid-19, despre sechelele cu care au rămas. Ce e „ceața pe creier” și cum o explică specialiștii

România a depăşit azi pragul de 300 de mii de infectări cu noul coronavirus de la începutul pandemiei şi până acum. În ultimele 24 de ore au fost raportate 6.752 de noi cazuri de COVID-19, din 21 de mii de teste. Practic, unul din trei români testați a fost depistat pozitiv.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 08.11.2020, 21:04

Vezi și
  • Peste 200.000 de români au fost declarați vindecați până acum
  • Mulți spun însă că boala le-a schimbat viața

Peste 200 de mii de români au fost declaraţi vindecaţi de coronavirus până acum. Mulţi spun însă că boala le-a schimbat viaţa chiar dacă au făcut forme uşoare sau medii. Pentru că resimt efectele chiar şi după câteva luni.

Gabi Szofran, pacient vindecat: Nu e de joacă cu boala, nu e de joacă cu COVID-ul şi chiar îţi lasă sechele. Zilele trecute am încercat să car un bax de apă, a fost destul de greu, parcă era mai greu ca înainte. Nu erau 6 sticle, parcă erau 12 sticle.

Oboseala, durerea de cap, ameţeala, dificultăţile de concentrare şi confuzia sunt principalele sechele.

Florica Nicolae, pacientă vindecată: Oboseală, multă oboseală. Foarte multă oboseală. Când urcam scările şi chiar şi pe stradă. Mergeam câţiva metri, 50 de metri şi trebuia să stau jos că oboseam. Aveam şi un val de ameţeală.

Cei mai mulţi se tem că virusul le-a lăsat leziuni cerebrale. Neurologii îi liniştesc şi explică de unde provin problemele.

Bogdan Popescu, medic neurolog: Orice stare proastă a organismului până la urmă afectează şi creierul indirect fie printr-una metabolică, prin desaturare. Plus este perfect posibil ca pacienţii care sunt izolaţi au o anxietate, anxietatea că li s-ar putea întâmpla ceva rău, fac depresie din cauza asta. Ori anxietatea şi depresia pot explica la fel de bine atât tulburarea de concentrare cât şi astenia, deci oboseala.

Cum ne afectează mutaţiile coronavirusului

Infecţioniştii au constatat că virusul a suferit mutaţii, iar simptomele şi recuparea sunt diferite acum faţă de cele din primăvară.

Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara: A suferit nişte modificări genetice având acum un impact multisistemic. Simptomatologia era cantonată la nivelul pulmonar şi foarte puţin diseminată la alte sisteme. Pe când acum, nu mai ştim practic la ce sisteme poate să atace acest virus. 

Adrian Streinu Cercel, manager Instititul Matei Balş: Un pacient care i-a mers bine până ieri şi începuse să se recupereze, peste noapte a făcut un accident vascular cerebral şi a trebuit intubat. Deci scapă de una şi dă de alta, pentru că aceast virus este un virus care lezează aceste vase.

În alte ţări au fost deschise centre speciale de recuperare după COVID. În România încă nu.

Între timp, numărul bolnavilor e în continuare foarte mare.

Ema Schweninger, reporter Observator: În ultimele 24 de ore, aproape 6.800 de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Cea mai gravă situaţie e în secţiile de terapie intensivă unde avem un nou record. 1.056 de pacienţi sunt în stare gravă şi critică iar medicii caută disperaţi un loc pentru toţi bolnavii.

Trei pacienţi din Girugiu au fost transferaţi ieri cu elicopeterul la Iaşi, acolo unde li s au găsit locuri. Unul dintre ei este internat în spitalul mobil de la Leţcani. Doctorii trag astăzi un semnal de alarmă: când temperaturile vor scădea sub minus şapte grade acest spital se va închide.

86 de români infectaţi cu SARS-CoV-2 au murit de ieri până azi. Patru dintre ei aveau între 30 şi 39 de ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Sanatate » Români vindecați de Covid-19, despre sechelele cu care au rămas. Ce e „ceața pe creier” și cum o explică specialiștii