Antena Meniu Search
x

Video România a comandat 120 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19, deşi rata de vaccinare a scăzut în mod semnificativ

Doar câteva mii de români se mai imunizează zilnic şi vindem sau donăm sute de mii de vacinuri. Cu toate acestea, România vrea să cumpere în total 120 de milioane de doze. Ne-ar ajunge în următorii şase ani pentru 16 milioane de oameni. Şeful Guvernului spune că sunt doar comandate, nu înseamnă că am dat deja şi banii. 

de Redactia Observator

la 14.07.2021, 20:50

Vezi și
  • România a primit, până acum, 17 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19.

Cu 120 de milioane de doze de vaccin comandate ne dăm seama că, la un calcul simplu, am avea 7,5 doze pentru fiecare persoană care poate fi vaccinată. Cum nu am atins încă pragul de cinci milioane de imunizări, daca ne raportăm la numărul doritorilor, înseamnă 24 de doze pentru fiecare. Întrebat de ce România plăteşte atâtea vaccinuri, premierul Florin Cîţu are o explicaţie. 

Florin Cîţu, premierul României: Nu le-am cumpărat, sunt comandate aceste doze. Ele nu sunt pentru un an, ci pentru mai mulți ani. De la început s-a știut că pandemia poate nu trece în primul an și poate e nevoie de doze pe următorii ani.

Coincidenţă sau nu, fostul ministru de Finanţe Alexandru Nazare a fost demis chiar după ce s-a opus achiziţiei unei asemenea cantităţi.

Alexandru Nazare, fost ministru de Finanţe: Am formulat observații și când spun că am formulat observaţii înseamnă că mi-am exprimat rezervele faţă de acest aspect în Guvern. Rezerve față de necesitate, faţă de modul de lucru și așa mai departe, sunt observații pe care le-am formulat la momentul respectiv, când au avut loc aceste discuții.

Pe acelaşi subiect

România a primit, până acum, 17 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19

Comisia Europeană a investit 2,7 miliarde de euro în companiile care au anunţat că vor găsi un vaccin care să ne ajute în lupta cu virusul SARS-CoV-2. Dacă toate ar fi primit avizul pentru produs, firmele ar fi livrat 4,4 miliarde de doze de ser până în 2023. Mai mult decât populaţia Uniunii Europene. România poate accesa 4,3% din dozele achiziţionate de Comisia Europeană. 

Andrei Baciu, secretar de stat Ministerul Sănătăţii: De la bun început a fost definit acest mecanism de donaţii şi de revânzare. După cum am văzut, Comisia Europeană a şi anunţat că va sprijini ţări emergente prin donaţia a 100 de milioane de doze. România, la fel, a donat. 

România a recepţionat până acum aproape 17 milioane de doze de vaccin. 11 milioane au fost distribuite, iar alte 5,5 milioane sunt în depozite. 500 de mii au fost donate către alte ţări, cele mai multe către Republica Moldova, iar în jur de un milion, vândute. Aproximativ 45 de mii de doze au expirat în depozite. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » România a comandat 120 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19, deşi rata de vaccinare a scăzut în mod semnificativ