Antena Meniu Search
x

Video România datorează 350 mil. € clinicilor din Europa. Boala de care tot mai mulţi pacienţi se tratează în afară: "Au fost cu diagnostice greşit puse"

România datorează clinicilor europene peste 350 de milioane de euro, pentru tratamentul pacienţilor români. Anul trecut a reuşit să plătească 70 de milioane de euro, însă datoria creşte de la an la an. Acum, autorităţile se tem că sistemul european ar putea să refuze pacienţi din cauza neplăţii facturilor.

Maria Rohnean
de Maria Rohnean

la 05.06.2024 , 10:51

Andreea a ajuns la tratament în Anglia, după ce investigaţiile necesare în România nu se puteau face. Suferea de o formă rară de cancer şi a urmat un tratament insuficient, astfel că a dezvoltat şi alte maladii. "Drumul meu, traseul meu ca pacient era cu totul altul. Evitam pe cât posibil radiaţiile şi probabil nu făceam două trei cancere în plus", povesteşte Andreea Milcă, pacient tratat în străinătate.

Milioane de euro datorii la clinicile europene

Bolile oncologice sunt în topul afecţiunilor pentru care pacienţii din România cer Casei de Asigurări eliberarea formularului care le permite tratamentul în străinătate. Dar sunt oameni care se tratează în afară şi prin cardul european de sănătate, angajaţii detaşaţi de firme sau cei care îşi mută reşedinţa temporar, de exemplu bunicii care stau cu nepoţii lor mutaţi în străinătate. Statul român mai are facturi neachitate chiar şi din 2015.

Vezi și

"Avem datorii foarte multe pe plan extern, foarte multe. Şi din păcate suntem în situaţia în care multora dintre ţările din Uniunea Europeană nu le-am returnat banii pentru tratamentul acordat pacienţilor noştri. Necesarul de servicii pentru pacienţii gravi care au plecat în extern a fost foarte mare, mai ales în ultimii doi ani, sumele sunt exorbitante", a declarat Valeria Herdea, preşedinte CNAS.

Pe acelaşi subiect

Numărul pacienţilor români din străinătate a crescut

Medicii din clinicile din străinătate susţin că numărul pacienţilor români a crescut în anii post pandemie. Cei mai mulţi vin pentru analize pe care nu le pot face în ţară. "Este posibil, de exemplu cu un test genetic care poate vedea ce activitate aproximativă poate avea enzima particulară care metabolizează un medicament şi poate să fie foarte diferită", spune Dan Rujescu, medic Psihiatrie, Viena.

Astfel, au parte de tratament personalizat. Sunt însă şi români care pleacă după experienţe nefericite în ţară. "Pentru că n-am încredere în sistemul medical din România. De două ori am fost internat şi de două ori am ieşit cu infecţii nosocomiale din spital. Din spitalele din România", spune un fost pacient.

"Diagnosticele de multe ori au fost puse greşit, chiar pacienţi care au venit aici în acest spital au fost cu diagnostice greşit puse şi s-au amânat investigaţiile care erau foarte importante şi din cauza asta s-a complicat", explică Alexandra Muraru, asistentă clinică, Viena.

CNAS plăteşte preţul pus de fiecare ţară

Investigaţiile şi operaţiile realizate în clinicile europene sunt însă mult mai scumpe. Iar CNAS plăteşte preţul pus de fiecare ţară. "Suma pe care o decontează statul român pentru o intervenţie chirurgicală, de exemplu, la noi în ţară, este de trei ori mai mică faţă de cât plătim pentru aceeaşi operaţie realizată într-o clinică europeană. Cea mai ieftină este mâna de lucru, adică salariul personalului, apoi condiţiile de spitalizare", transmite Maria Rohnean, reporter Observator.

Datoria cea mai mare o avem către Germania, peste 150 de milioane de euro. În fiecare an statul român negociază cu clinicile din Europa în aşa fel încât să accepte o plată eşalonată a datoriilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Credeţi că sunt pregătite autorităţile să facă faţă codului roșu de caniculă?
Observator » Sanatate » România datorează 350 mil. € clinicilor din Europa. Boala de care tot mai mulţi pacienţi se tratează în afară: "Au fost cu diagnostice greşit puse"