Antena Meniu Search
x

Video Comparaţie între o sală de operaţii din România şi una din Viena: calcule la milimetru şi eliminarea erorii umane

Campania "Alege ce urmează!" 60.000 de români mor în fiecare an deşi ar putea fi salvaţi. În timp ce în spitale ne lipsesc cel puţin 10.000 de medici. În ultimii 30 de ani, România şi-a trimis sănătatea la export. Ne-am pierdut specialişti preţioşi, pe care îi găsim astăzi în clinicile din toată Europa. Echipa Observator a mers pe urmele lor, la Viena, unde a întâlnit români care tratează români, la mii de kilometri de casă.

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 29.05.2024 , 22:22

Iulie 2023, Urziceni. O femeie naşte pe trotuar, chiar în faţa spitalului. Înăuntru... nu mai sunt locuri: "Naştere în curtea spitalului! Ăsta e spitalul din România!""O imagine pe care nu credeam s-o mai văd. Am văzut-o o singură dată, în 1985", declara Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Septembrie, Botoşani. Însărcinată în 3 luni, Alexandra moare după 9 ore de agonie, în maternitate. Motivul: neglijenţa medicilor: "N-am aer. Sunt ultimele cuvinte ale Alexandrei, tânăra mamă care a murit într-o maternitate din Botoşani".

"În joc nu este doar prestigiul unui spital, ci al întregului sistem de sănătate", transmite Bianca Iacob, reporter Observator. Un sistem de sănătate bolnav de neputinţă, sărăcit de corupţie şi slăbit de marele exod al medicilor. 

Vezi și

Sistemul medical din România, măcinat de "boli"

Pe acelaşi subiect

În primul deceniu de după aderarea la Uniunea Europeană, 3 milioane şi jumătate de români au părăsit ţara. Aproape 45.000, cadre medicale. În 2017, înainte de creşterea salariilor din sănătate, la fiecare patru ore un medic părăsea România. În prezent, ne pierdem doi doctori pe zi.

"Cei mai mulţi au plecat şi au rămas în Franţa şi Germania. Şi acum se estimează că în fiecare din aceste ţări mai lucrează în jur de 4.000 de medici din România. Pe care nimeni şi nimic nu i-a convins în tot acest timp să se întoarcă acasă. Au plecat însă, dupa ei, pacienţii români, şi ei în căutare de servicii mai bune. Îi găsim în spitale din toată Europa, dar mai ales cele apropiate de ţară. Suntem în Austria, la Viena, într-o clinică în care se vorbeşte mult şi limba română", arată Cristi Popovici, reporter Observator. 

Spitalele din Viena, pline de români

De la recepţie, până în sălile de operaţii, ne întâlnim cu români. 

  • Diana: Am luat hotărârea cu soţul meu să venim aici, în principiu pentru un stil de viață mai bun, și condițiile de muncă nu se compară. 
  • Reporter:Vă mai întoarceți în România?
  • Diana: Momentan nu. 

"Din Deva. Oricum ar fi, România e ţara mea, şi cu drag merg şi acolo, dar viaţa mea e aici, familia mea e aici", spune Radu Daniel, asistent medical.

Alina Emiliana Sturdza e medic primar specializat în Radioterapie oncologică. De 16 ani locuieşte în Viena.  A tratat peste 10.000 de pacienţi, inclusiv politicieni din toată lumea. A ales să emigreze, la fel ca cei mai mulţi medici, pentru condiţiile de lucru din Vest. "Înveţi foarte mult ca să devii medic. Mai ales dacă ai o specialitate, îţi trebuie şi infrastructura necesară pentru asta. Asta cred eu că lipseşte în România", este de părere Dr. Alina Emiliana Sturdza, medic primar Radioterapie oncologică. 

Cum arată o sală de operaţii în Viena

Iată, de exemplu, cum arată o sală de operaţii din Viena, unde chirurgii şi tehnologia lucrează împreună. Totul e calculat milimetric. Nu e loc de eroare umană

Europa ne-a dat şi nouă bani ca să ne dotăm spitalele ca în Vest. Dar, în lipsă de specialişti, aparatele stau degeaba. În Găeşti, de exemplu, un CT şi un RMN nou-nouţe sunt ţinute sub folie, pentru că n-are cine să le folosească. Iar în alte spitale aştepţi cu lunile pentru o programare. 

Nu e deci de mirare că peste 1.000 de pacienţi români merg în fiecare an la Viena. Îşi pun la bătaie toate economiile şi toate speranţele că vor fi trataţi bine - cu tot ce înseamnă acest lucru. Şi, paradoxal, tot români îi tratează. "De multe ori vin mai speriați sau mai nesiguri pe ei și când ne aud că îi salutăm în românește se luminează deja la față", spune Alina Ceclan, asistentă medicală.

  • Medic român: Majoritatea pacienților care apelează la serviciile mele sunt români. 
  • Reporter: Și vin pentru ce?
  • Medic român: Li se acordă mai multă atenție, li se acordă mai mult timp pentru a spune problemele, sunt și au impresia că sunt luați foarte în serios și problema lor e tratată profesional. 

"Dacă n-am fi ajuns aici, la această clinică, cred că n-aş mai fi fost în viaţă azi", mărturiseşte un pacient. "Știu că și în România oamenii şi-au dat interesul, dar este o diferență între sistemul medical de aici și cel de acolo", adaugă Rodica Baciu, soţia unui pacient.

Povestea profesorului Dan Rujescu

Diferenţa o fac oamenii. Doar în clinica aceasta, lucrează 14 dintre cei mai buni cercetători ai lumii. Unul dintre ei e român. Profesorul Dan Rujescu face parte din a doua generaţie de medici plecaţi. Părinţii lui au evadat din România comunistă, iar el a devenit psihiatru de renume în străinătate. 

  • Univ. Prof. Dr. Dan Rujescu, profesor de Psihiatrie: S-a dezvoltat România într-un pas enorm în ultimul timp, fiind după părerea mea la pământ într-un anumit timp.
  • Reporter: Cu alte cuvinte, România are nevoie şi de oamenii ei, să o crească mai departe.
  • Univ. Prof. Dr. Dan Rujescu, profesor de Psihiatrie: Sigur că da. 

Medicii care s-au întors să schimbe sistemul

"Mulţi colegi pleacă, dar să știți că mulți rămân. Și aveți unul în fața dumneavoastră. Am stat un an în UK și am ales să vin înapoi", spune Dr. Claudiu Stoicescu, medic primar Cardiologie intervenţională. Medicul Claudiu Stoicescu e unul dintre medicii care s-au întors să schimbe sistemul. Nu e singurul, dar sunt prea puţini pentru golurile din Sănătate. 

  • Dr. Claudiu Stoicescu: Pornim la drum cu acest sistem care are niște mecanisme la care lipsesc dinții. Și rotițele acestea se încurcă uneori. Însă ușor-ușor le schimbăm și o să vină o vreme când o să ne uităm cu mândrie în spate și o să spunem că facem ceva. 
  • Reporter: Mai avem cu cine?
  • Dr. Claudiu Stoicescu: Da, omul sfințește locul! 

De asta e nevoie ca pentru ca sistemul de Sănătate să se facă bine: medici dedicaţi, spitale dotate... şi încă ceva: politicieni care să-şi respecte promisiunile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Cât de uşor vă este să operaţi în sistemul e-Factura?
Observator » Exclusiv Observator » Comparaţie între o sală de operaţii din România şi una din Viena: calcule la milimetru şi eliminarea erorii umane