Antena Meniu Search
x

Curs valutar

RoVaccinare, despre varianta Omicron: Soluţiile rămân aceleaşi. Vaccinarea şi respectarea măsurilor de prevenţie

Oficialii campaniei naţionale de vaccinare aduc clarificări cu privire la noua variantă a virusului SARS-CoV-2, denumită Omicron, după ce opt cazuri de infectare cu această tulpină au fost identificate, până în prezent, în România.

de Redactia Observator

la 12.12.2021 , 21:46

România a confirmat până acum 8 cazuri cu Omicron România a confirmat până acum 8 cazuri cu Omicron - Shutterstock

Aceştia transmit, invocând studii preliminare realizate în ultimele zile, „răspunsul în anticorpi neutralizanţi faţă de Omicron este mult mai puternic la persoanele trecute prin boală şi vaccinate sau la cele ce au primit o doză suplimentară de vaccin (booster) la câteva luni de la schema iniţială de vaccinare”. Conform studiilor, doza booster cu un vaccin ARN mesager creşte eficienţa la peste 70% şi împotriva Omicron, scrie news.ro.

„Deşi datele problemei s-au schimbat puţin, soluţiile rămân aceleaşi. Vaccinarea şi respectarea masurilor de prevenţie ramân foarte importante şi în faţa variantei Omicron”, scriu, duminică seară, pe Facebook, oficialii campaniei de vaccinare anti-COVID din România.

Citând studii preliminare realizate în ultima săptămână, arată că „protecţia faţă de infecţie la persoanele vaccinate sau de reinfecţie la cei infectaţi anterior este probabil scăzută pentru Omicron; elementele din virus recunoscute de răspunsul imun celular sunt mult mai bine conservate. Protecţia faţă de evoluţia severă a bolii ar trebui să rămână ridicată la persoanele vaccinate sau cu istoric de infecţie; răspunsul în anticorpi neutralizanţi faţă de Omicron este mult mai puternic la persoanele trecute prin boală şi vaccinate sau la cele ce au primit o doză suplimentară de vaccin (booster) la câteva luni de la schema iniţială de vaccinare”.

Articolul continuă după reclamă

România a confirmat 8 cazuri de Omicron

Pe acelaşi subiect

Informarea realizată de cercetătorul ştiinţific în imunologie şi vaccinologie la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” Cătălin Ţucureanu arată de asemenea că în populaţii cu un procent foarte mare de persoane trecute prin infecţie şi / sau vaccinate, numărul de cazuri severe de boală şi presiunea pe sistemul sanitar rămân reduse

„În aceste condiţii, vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane şi administrarea unei doze de rapel persoanelor vaccinate cu schema iniţială în 2 doze este puternic recomandată. Eficienţa împotriva infecţiei simptomatice scade semnificativ cu timpul de la administrarea schemei iniţiale de vaccinare. Doza booster cu un vaccin ARN mesager creşte eficienţa la peste 70% şi împotriva Omicron”, mai transmit oficialii RoVaccinare.

Aceştia subliniază că varianta Omicron are un număr mare de mutaţii în regiuni care ar putea afecta eficienţa răspunsului imun post-vaccinare, post-infecţie şi unele terapii cu anticorpi monoclonali;

Specialistul de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” menţionează că „era de aşteptat ca aceste mutaţii să modifice afinitatea virusului pentru receptorul pe care îl foloseşte pentru a intra în celulele umane şi să erodeze, cel puţin parţial, eficienţa anticorpilor dezvoltaţi în urma infecţiei sau a vaccinării în neutralizarea virusului”.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » RoVaccinare, despre varianta Omicron: Soluţiile rămân aceleaşi. Vaccinarea şi respectarea măsurilor de prevenţie